Pensioenfondsen verliezen miljarden door coronavirus: kortingen op de loer
Pensioenfondsen worden zwaar geraakt door de economische gevolgen van het coronavirus. De dekkingsgraden van de vier grootste pensioenfondsen van Nederland zijn in de afgelopen drie maanden gekelderd. Zonder uitzondering zagen de fondsen miljarden aan pensioenvermogen verdampen.
Dat maken de pensioenfondsen zojuist bekend. Het gaat om PFZW, ABP, PME en PMT. Bij alle fondsen daalt het vermogen fors, terwijl de verplichtingen blijven stijgen.
Door de coronacrisis waren er extreme koersdalingen op de beurzen wereldwijd. Ook de rente daalde nog verder. De pensioenfondsen zijn voor beiden zeer gevoelig. Het miljardenvermogen dat ze beheren is belegd in aandelen, en is dus ook erg gevoelig voor koersschommelingen.
Dekkingsgraden bepalen gezondheid pensioenfonds
Hoe goed het gaat met pensioenfondsen wordt aangegeven met dekkingsgraden. Dat is de verhouding tussen het geld dat een fonds in kas heeft (het vermogen) en het geld dat nodig is om alle pensioenen nu en later te kunnen betalen (de verplichtingen).
De dekkingsgraad van een pensioenfonds moet eigenlijk minimaal 104,3 procent zijn. Dan heeft een fonds 1,04 euro in kas voor iedere euro die het in de toekomst moet uitkeren. Als de beleidsdekkingsgraad, het gemiddelde van de laatste 12 maanden, te lang te laag blijft, moet er gekort worden. De dekkingsgraden zijn flink gedaald bij de verschillende pensioenfondsen.
Dramatische daling PFZW
De actuele dekkingsgraad van pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) is in het eerste kwartaal dramatisch gedaald. PFZW begon dit jaar positief gestemd met een actuele dekkingsgraad van 99,2 procent, maar komt na het eerste kwartaal uit op een dekkingsgraad van 83,5 procent.
Het is niet eerlijk of terecht om alleen maar naar de actuele dekkingsgraad te kijken, die is erg koersgevoelig en heeft ook harde klappen gekregen door de olieprijzenoorlog die werd uitgevochtend. De beleidsdekkingsgraad, het gemiddelde van laatste 12 maandelijkse dekkingsgraden, komt uit op 94 procent, waar het eerst 96,5 procent was.
PFZW zit in een lastig parket, want als de beleidsdekkingsgraad eind 2020 onder de grens van 104,3 procent uitkomt, zijn er pensioenverlagingen nodig. Op dit moment is het fonds verantwoordelijk voor het pensioenvermogen van bijna 3 miljoen (oud-)zorgmedewerkers.
ABP daalt ook hard
Het pensioenfonds voor 3 miljoen (ex-)ambtenaren, ABP, heeft te maken met een zelfde soort daling. De actuele dekkingsgraad van het fonds daalde van 97,8 procent naar een magere 82,0 procent. De beleidsdekkingsgraad kwam ook lager uit, en zakte van 95,8 procent naar 93,0 procent.
ABP heeft op dit moment 420 miljard euro in kas, maar moet nu en in de toekomst ruim 512 miljard euro uitkeren. Het pensioenfonds zag in het afgelopen kwartaal 45 miljard euro in rook opgaan, een negatief rendement van bijna 10 procent.
Metaalfondsen omlaag
Pensioenfonds PMT zag de actuele dekkingsgraad flink zakken van 98,8 procent naar 85,9. De beleidsdekkingsgraad komt uit op 95,4 procent. Er verdween 4,4 miljard euro, wat ervoor zorgde dat het belegde vermogen uitkwam op 80,3 miljard euro. Ondertussen zijn de verplichtingen 93,5 miljard euro.
Bij PME, het pensioenfonds voor de staalindustrie met 160.000 deelnemers, daalde het vermogen naar 52 miljard terwijl er 60 miljard euro aan verplichtingen in de boeken staat. De beleidsdekkingsgraad kwam uit op 95 procent, de actuele dekkingsgraad op 86,4 procent.