Woningmarkt

Dan maar geen oprit: starters doen concessies aan woonwensen

Door RTL Z··Aangepast:
© Peter HilzDan maar geen oprit: starters doen concessies aan woonwensen
RTL

Het ultieme droomhuis? Een huis met een zonnige tuin, garage en oprit. Maar helaas is dat voor veel starters onbetaalbaar. Veel starters denken dan ook dat ze hun eisen aan zullen passen als ze na tien tot twaalf maanden zoeken nog geen woning hebben gevonden.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van ING. In het eerste kwartaal van 2021 werden 1700 mensen ondervraagd, onder wie 1278 koopwoningbezitters en 422 starters.

Starters vinden de hoogte van de hypotheek, de oppervlakte van het huis, het aantal kamers en de aanwezigheid van een tuin het belangrijkste. Ook vinden zij, in vergelijking tot doorstromers, de afstand tot werk en stad belangrijker. Wensen die starters bereid zijn te laten varen zijn een eigen oprit en een garage. 

Eigen geld

Bij de koop van een huis draait alles natuurlijk om geld. Nu overbieden door de krapte op de woningmarkt de standaard is geworden, moet er vaak veel eigen geld ingelegd worden. Een op de drie starters wilde vorig jaar al een huis kopen, maar dat is niet gelukt. Hiermee is het aantal starters dat op zoek is naar een koopwoning in 2021 gestegen naar 46 procent.

De concurrentie stijgt dus, terwijl er niet altijd veel geld op de spaarrekening staat om te kunnen overbieden. Bijna de helft van de starters geeft aan een volledige hypotheek nodig te hebben voor het financieren van een huis, terwijl dit voor doorstromers 38 procent is.

Meer lenen voor een huis? Klinkt sympathiek, maar het helpt starters niet
Lees ook

Meer lenen voor een huis? Klinkt sympathiek, maar het helpt starters niet

Erfenis

Starters die verwachten hun huis niet volledig te financieren met een hypotheek, maken bij de aankoop van de eerste woning vaak gebruik van eigen spaargeld (84 procent). 15 procent krijgt een onderhandse lening en 9 procent krijgt een gift. Ook 9 procent gebruikt een erfenis.

"We zien in het onderzoek dat veel starters zich voorbereiden op het kopen van een woning door te sparen, maar dat ook een groot deel het geluk heeft dat zij op ondersteuning van bijvoorbeeld ouders kunnen rekenen. Heb je dat niet, dan dreig je buiten de boot te vallen", zegt Wim Flikweert, Manager Wonen bij ING.

Vrienden

In je eentje een huis kopen is al helemaal lastig. Sommige singles willen dan ook met vrienden een huis kopen.  

Flikweert: "Je ziet de bereidheid om een huis samen te kopen, ook buiten de traditionele relaties, toenemen. Van de starters geeft 26 procent aan alleen een huis te willen kopen. 54 procent wil kopen met zijn of haar partner en 13 procent kijkt naar de mogelijkheid om samen met vrienden of collega’s een huis te kopen."

Lees meer over
ING BankWoningmarktWoningnoodHypotheekGeld