46.000 vacatures

Zeker van een baan? Word isolatiemonteur of ga zonnepanelen installeren

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Remko de WaalZeker van een baan? Word isolatiemonteur of ga zonnepanelen installeren
RTL

De uitwerking van het klimaatakkoord zorgt ervoor dat er de komende jaren nog meer vakmensen nodig zijn in de bouw dan nu al het geval is. Daarnaast liggen er ook veel baankansen in vakgebieden waar je misschien niet direct aan denkt bij verduurzaming.

Isolatiemonteurs, zonnepanelenmonteurs, monteurs warmtenetten of energieprestatieadviseurs. Voor die banen zijn er de komende jaren veel nieuwe mensen nodig, blijkt uit onderzoek van uitkeringsinstantie UWV samen met SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en een taakgroep van de Sociaal Economische Raad.

Dat er veel mensen voor nodig zijn om Nederland duurzamer te maken, was al duidelijk. Maar nu is uitgezocht naar welke beroepen precies veel vraag zal zijn.

Zó krap is het op de arbeidsmarkt: 126 vacatures per 100 werklozen
Lees ook

Zó krap is het op de arbeidsmarkt: 126 vacatures per 100 werklozen

Dat zijn dus onder andere bovenstaande technische beroepen. Opvallend is dat volgens het onderzoek ook de vraag naar medewerkers met een heel andere achtergrond zal stijgen. Denk daarbij aan communicatieadviseurs en gebiedsregisseurs, om draagvlak te creëren bij bewoners en eigenaren van woningen voor (verdere) verduurzaming.

Daarnaast zijn er bijvoorbeeld verduurzamingsadviseurs nodig om advies te geven over verduurzaming, beleidsmedewerkers ruimtelijke ordening bij gemeenten en vergunningverleners.

Veel technische werkzaamheden zullen overigens ook door andere beroepen kunnen worden gedaan. Zo zullen timmerlieden ook kunnen isoleren, elektriciens zorgen voor het aansluiten van zonnepanelen op de meterkast en installateurs plaatsen ook warmtepompen.

45 technische beroepen

Verder zal het klimaatakkoord zorgen voor vraag naar beroepen die nodig zijn voor ondersteuning, ontwerp en afronding van verduurzaming.

Dat geldt voor onder meer grondwerkers, vloerenleggers en calculatoren. Alles bij elkaar gaat het om 45 verschillende technische beroepen die nodig zijn voor de uitvoering van de klimaatdoelen.

De meeste vacatures zijn er nu voor werkvoorbereiders en calculatoren (4700), loodgieters en installateurs voor gas en water  (4600), timmerlieden (4400) en elektriciens (4400).

Klimaatakkoord

In het klimaatakkoord is afgesproken dat Nederland de CO2-uitstoot in 2030 met 49 procent zal hebben verminderd in vergelijking met 1990. In 2050 moet die uitstoot zelfs met 95 procent zijn afgenomen.

Dat is om de aarde met niet meer dan 1,5 graden Celsius te laten opwarmen. De klimaatverandering zou dan nog beheersbaar zijn.

Om de uitstoot van CO2 terug te dringen, moeten de ruim 7 miljoen bestaande huizen en 1 miljoen gebouwen in Nederland beter geïsoleerd worden, van het aardgas af en op duurzame warmte- en energiebronnen aangesloten worden. Tot 2030 gaat het om het verduurzamen van 1,5 miljoen bestaande huizen.

Ook los van dat akkoord zijn er veel technische vakmensen nodig, maar daar is nu al een groot tekort aan. In het derde kwartaal waren er daarvoor in totaal bijna 46.000 vacatures, aldus het UWV.

Scholing

Het is voor werkgevers lastig om voor al die vacatures mensen te vinden. Een van de oplossingen die UWV aandraagt is opleiding en omscholing. Als je geen opleiding hebt voor één van die beroepen waar grote tekorten in zijn, kun je je laten omscholen. Ook kunnen werknemers en werkzoekenden leren in de praktijk.  

Daarvoor zijn in heel Nederland inmiddels opleidings- en omscholingstrajecten opgestart.

Lees meer over
UWVArbeidsmarkt