Eneco, Essent, Greenchoice en Vattenfall

Energieleveranciers komen met plan tegen energiearmoede

Door RTL Z··Aangepast:
© Paul le ClercqEnergieleveranciers komen met plan tegen energiearmoede
RTL

De energiebedrijven Eneco, Essent, Greenchoice en Vattenfall komen met een plan dat consumenten moet helpen zuiniger om te gaan met energie, nu de kosten voor gas en elektriciteit de pan uit rijzen.

Door de hogere kosten voor onder andere gas en elektriciteit raken steeds meer consumenten in de financiële problemen.

Eneco, Essent, Greenchoice en Vattenfall willen hen helpen. Dat doen ze door onder meer  door tips te geven. Ook komt er een energiecoach bij hen thuis.

Praktische hulp bij energiearmoede: Fixbrigade isoleert je huis
Lees ook

Praktische hulp bij energiearmoede: Fixbrigade isoleert je huis

Overheidscompensatie

Verder worden huishoudens gewezen op bestaande regelingen, zoals de overheidscompensatie van 800 euro die er is voor sociale minima.

Daarnaast wordt gekeken naar mogelijkheden om mensen te helpen, die alsnog in de betalingsproblemen komen.

Nederlandse Schuldhulproute

De energiebedrijven werken in de plannen samen met de Nederlandse Schuldhulproute. Dat is een samenwerking tussen publieke en private partijen die zich inzetten voor een financieel gezond Nederland.

Ook stichting SchuldenLabNL, die als doel heeft Nederland schuldenzorgvrij te maken, is onderdeel van het initiatief.

Energiearmoede

Afgelopen najaar schatte onderzoeksbureau TNO nog dat bij 140.000 huishoudens sprake is van verborgen energiearmoede: de verwarming staat lager en mensen douchen korter dan ze zouden willen, omdat ze anders de energierekening niet kunnen betalen.

Volgens Eneco nam de energiearmoede in Nederland het afgelopen jaar sterk toe. Vattenfall verhoogde noodgedwongen tussentijds de tarieven voor gas en stroom.

Inflatie

Niet alleen de prijzen van energie stijgen, maar ook die van veel andere producten. De inflatie was in januari 6,4 procent, dat was het hoogste niveau in 40 jaar.

Voorlichtingsinstituut Nibud waarschuwde dat de stijgende prijzen voor meer armoede in Nederland zullen zorgen. Volgens het instituut kunnen honderdduizenden huishoudens in de problemen komen.

Lees meer over
EnecoVattenfallEssentEnergieEnergiecrisisEnergierekening