Zoek op

Verborgen energiearmoede, heet het – en op deze plekken komt het voor

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPVerborgen energiearmoede, heet het – en op deze plekken komt het voor
RTL

140.000 huishoudens in Nederland zetten de kachel lager en douchen korter dan ze zouden willen, omdat ze anders de energierekening niet kunnen betalen. Dat blijkt uit schattingen van TNO. Verborgen energiearmoede, noemt TNO het. "Mensen die vanwege financiële problemen minder energie consumeren dan ze zouden willen."

Op deze kaart is per wijk in Nederland te zien hoeveel huishoudens naar schatting verborgen energiearmoede hebben.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Wat opvalt is dat de problematiek naar verhouding vooral ervaren wordt in wijken en dorpen buiten de Randstad. Zo telt Drachten bijna 600 huishoudens met verborgen energiearmoede en de wijk Enschede-Zuid ruim 500. In de wijk Brukske in Venray gaat het zelfs om 1 op de 12 huishoudens.

Rekening onbetaalbaar

De maatregelen die het kabinet vandaag aankondigt om huishoudens te compenseren, helpen deze huishoudens niet uit de brand. Die maatregelen zijn er immers op gericht om de energierekening niet te laten stijgen. Voor deze huishoudens is de rekening nu al onbetaalbaar.

Kabinet compenseert hogere energierekening met gemiddeld 400 euro per huishouden
Lees ook

Kabinet compenseert hogere energierekening met gemiddeld 400 euro per huishouden

Wat wel kan helpen, is de 150 miljoen euro die het kabinet gemeentes wil geven om huizen mee te laten isoleren. Veel gemeentes zetten energiecoaches in om juist energiebesparende maatregelen te nemen bij mensen met lage inkomens en slecht geïsoleerde huizen, zoals het plaatsen van tochtstrips, een brievenbusborstel, ledlampen en douchetimers.

In deze video legt verslaggever Olivia Manders uit waarom je gasrekening zo hoog is en wat je ertegen kunt doen:

De prijs van gas gaat door het dak.
Lees meer over
Energierekening