'Eén of twee dagen per maand'

Menstruatieverlof in Nederland? 'Knettergek als je dat niet invoert'

Door RTL Z··Aangepast:
© Patricia Rehe / Hollandse HoogteMenstruatieverlof in Nederland? 'Knettergek als je dat niet invoert'
RTL

Vrouwen zijn gemiddeld negen dagen per jaar minder productief doordat ze last hebben van menstruatieklachten. Dat is vervelend voor henzelf en het kost geld. In Spanje wordt nu menstruatieverlof ingevoerd. Is dat ook een goed idee voor in Nederland?

In Nederland zijn circa vijf miljoen vrouwen in de leeftijd waarop ze menstrueren. Van hen heeft 85 procent elke maand last van pijn. En één op de drie kan tijdens de ongesteldheid minder of helemaal niet werken of het huishouden doen.

Deskundige: sporters weten 'niets' over invloed menstruatie
Lees ook

Deskundige: sporters weten 'niets' over invloed menstruatie

Dat kost werkgevers zo'n 8 miljard euro per jaar, omdat de productie lager ligt of doordat er vervangers moeten komen.

Menstruatieverlof

In Spanje gaan ze het probleem te lijf door menstruatieverlof in te voeren. In China, Zuid-Korea en Japan is dat al langer geregeld. Moeten we dat in Nederland ook gaan doen?

Vrouwen zouden één of twee dagen per maand rust moeten kunnen nemen, zegt Peter de Vroed, oprichter van het Menstruatie Voorlichtingsinstituut. "Maar voor 90 procent van de vrouwen is één dag per maand al voldoende."

Klachten eerder voorbij

Die ene dag rust, of soms twee, kunnen er volgens De Vroed voor zorgen dat de menstruatieklachten veel eerder voorbij zijn. "Die rust zorgt er namelijk voor dat je niet elke maand weer een of twee dagen over je grenzen heen moet gaan."

Het is dan wel nodig dat het onderwerp uit de taboesfeer verdwijnt, zegt hij. "Dan durven vrouwen het beter aan hun chef te vertellen en dat is ook fijner voor de organisatie."

Bang dat werkgevers bij een menstruatieverlof minder snel vrouwen aannemen, is De Vroed niet. Niet alleen zijn vrouwen buiten zo'n verlof productiever, je komt ook voor de vraag te staan waar je dan al die mannen vandaan zou moeten halen voor het werk dat nu vrouwen doen, zegt hij.

En verder is het ook gewoon goed voor de sfeer in een organisatie als er een balans is tussen vrouwen en mannen, zegt De Vroed.

Uit de taboesfeer

Natuurlijk kun je je ook een dag in de maand gewoon ziek melden, oppert De Vroed, maar dan blijft het taboe bestaan en krijgen werknemers mogelijk de reputatie dat ze vaak ziek zijn. "Je bent eigenlijk knettergek als je als organisatie menstruatieverlof niet toestaat."

Lees meer over
MenstruatieWerknemersArbeidsmarktZiekteverzuimSpanje