Clear

App helpt bij diabetes: 'Boterham met jam veroorzaakt grote stijging'

·Aangepast:
© ANP FotoApp helpt bij diabetes: 'Boterham met jam veroorzaakt grote stijging'
RTL

Veel Nederlanders hebben Nederlanders diabetes volgens het Diabetesfonds, 1,2 miljoen om precies te zijn. En naar verwachting zal dat aantal blijven toenemen. Het lijkt ons maar niet te lukken om dat aantal kleiner te maken. Of toch wel? Het bedrijf Clear denkt de oplossing te hebben.

Door middel van een app wil Clear patiënten inzicht geven in de effecten van hun voeding op hun suikerspiegel. Door middel van een bloedglucosesensor wordt dit effect gemeten. Daarnaast loggen gebruikers hun voeding in de app. "Binnen twee uur zie je ongeveer de hoeveelheid glucose in je bloed verschijnen. Vervolgens kunnen wij daar advies op geven", vertelt Madelon Bracke namens Clear aan EditieNL.

Houvast

Door inzicht te geven hebben mensen meer houvast volgens Bracke. "Wij zagen dat als je beter weet wat er gebeurt, je keuzes kunt maken die goed zijn voor jou als individu. Goede voeding is enorm persoonlijk. Hoe jouw lichaam reageert op eten is heel variabel."

Koolhydraatarm eten niet nodig bij diabetes type 2, schijf van vijf is genoeg
Lees ook

Koolhydraatarm eten niet nodig bij diabetes type 2, schijf van vijf is genoeg

Hetty Bruntink is diabetespatiënt en besloot mee te doen aan het onderzoek. Dit beviel haar erg goed. "Het grote voordeel vond ik het gebruik van de sensor", vertelt ze aan EditieNL. Deze gaf haar veel nuttige inzichten. "Als ontbijt eet ik sinds mijn tienerjaren een boterham met jam. De stijging die dat veroorzaakte was hoog."

Volhouden

Bruntink moest de sensor veertien dagen dragen. "Daarna had ik een aantal weken om de inzichten in de praktijk toe te passen. Hierop volgde opnieuw twee weken met de sensor." De sensor hielp haar enorm, maar zodra deze eraf was, miste ze de rechtstreekse controle van wat er in haar lijf gebeurde. "Het lukte mij niet om het opvolgen van de adviezen te blijven volhouden."

Geke Ludden, hoogleraar interactief design aan Universiteit Twente
Geke Ludden, hoogleraar interactief design aan Universiteit Twente

En daar zit het probleem met de app volgens Geke Ludden, hoogleraar interactief design. "Vaak is het zo dat mensen aan alleen informatie niet genoeg hebben", vertelt ze aan EditieNL. Naast informatie is er een plan nodig. "Vervolgens moet je het een poos volhouden zodat het een gewoonte wordt, dat is het lastige."

Wat Ludden ook ziet, is dat de app erg gericht is op het individu. "Dat is aan de ene kant heel logisch, maar aan de andere kant hebben sociale- en omgevingsfactoren ook effect. We weten dat het lastig is om het op langere termijn vol te houden met dit soort apps."

Gezond met een app

Om gezonder te gaan leven kunnen dit soort apps helpen, maar niet alles is even goed. "Er zijn maar weinig apps die zo goed zijn dat je ze op de lange termijn gaat gebruiken. Veel apps hebben een standaard instelling, ze geven tips of berichtjes, maar al gauw wordt het een automatisch bericht en word je niet geprikkeld."

Apps die een specifiek gedrag coachen, zoals bewegen, eten en slaap, zijn er genoeg. Volgens Ludden moeten we een totaalbeeld krijgen. "Je moet meer domeinen laten zien. Dan wordt het wat complexer, maar je krijgt wel meer inzicht op het effect van je gedrag op je gezondheid."

Lees meer over
DiabetesVoedingAppGezond levenDieetEditie NL Link in bio