Nieuw advies

Koolhydraatarm eten niet nodig bij diabetes type 2, schijf van vijf is genoeg

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPKoolhydraatarm eten niet nodig bij diabetes type 2, schijf van vijf is genoeg
RTL

Voor de miljoen Nederlanders die last hebben van diabetes type 2 is het soms lastig de juiste voeding te kiezen. Er gaan een hoop verhalen rond over bijzondere diëten die goed zouden werken. Daarom komt de Gezondheidsraad nu voor het eerst met een voedingsadvies.

Dat advies is verrassend simpel: gewoon de aloude schijf van vijf volgen. Tot die conclusie komt de raad op basis van een inventarisatie van wetenschappelijk onderzoek.

De onder diabetici populaire koolhydraatbeperkende diëten blijken eigenlijk maar weinig effect te hebben. Bij dat dieet moet je bijvoorbeeld aardappelen, brood, fruit, suiker en vruchtensap laten staan.

Wat staat er in de schijf van vijf?

  • Veel groente en fruit
  • Vooral volkoren producten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta, couscous en zilvervliesrijst
  • Minder vlees en meer plantaardig. Varieer met vis, peulvruchten, noten, eieren en vleesvervangers
  • Genoeg zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas
  • Een handjevol ongezouten noten
  • Zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten
  • Voldoende vocht, zoals kraanwater, thee en koffie

Bron: Het Voedingscentrum

Een groot deel van de mensen met diabetes type 2 heeft overgewicht of ernstig overgewicht. Afvallen en een lager gewicht behouden is voor hen belangrijk, wijst onderzoek uit.

Op korte termijn heeft zo'n koolhydraatarm dieet een gunstig effect op het lichaamsgewicht en de bloedsuikerwaarden, zegt de Gezondheidsraad. "Maar na een jaar zijn er geen verschillen meer meetbaar ten opzichte van andere voedingspatronen. Onderzoek op nog langere termijn is er nauwelijks."

Mensen met diabetes overlijden vaak eerder, soms wel 13 jaar
Lees ook

Mensen met diabetes overlijden vaak eerder, soms wel 13 jaar

De raad benadrukt wel dat het voor mensen met diabetes type 2 goed is om ongezonde koolhydraatrijke voeding over te slaan, zoals dranken die veel suiker bevatten en geraffineerde graanproducten zoals wit brood of koekjes. 

Het gevaar van een koolhydraatarm dieet kan zijn dat je niet alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. Daarom adviseert de Gezondheidsraad bij afvallen de hulp in te roepen van een diëtist.

Lees meer over
GezondheidsraadVoedingDiabetesDieet