'Orde in de chaos'

02-02-2022: dit is waarom we zo houden van bijzondere data

Door EditieNL··Aangepast:
© ANP02-02-2022: dit is waarom we zo houden van bijzondere data
RTL

Het is vandaag 2 februari 2022, oftewel 02-02-2022. Best een bijzondere datum met al die tweeën en koppels trouwen maar al te graag op dat soort dagen. Twintig jaar geleden trouwden Willem-Alexander en Máxima ook al op zo'n bijzondere datum: 02-02-2002. Waarom houden we hiervan?

Is het bijgeloof, of komt het ergens anders door? Volgens psycholoog Ariane Faas vinden mensen dingen die symmetrisch of gelijk zijn aantrekkelijk. "Dat zie je bijvoorbeeld al bij gezichten. Mensen met een symmetrisch gezicht, worden aantrekkelijker gevonden."

Op het moment dat een datum veel dezelfde cijfers heeft, vinden mensen dat dus ook prettig. "Op 02-02-2022 registreert je brein vier keer de twee, dat is vier keer hetzelfde nummer. Het is herkenbaar en dat is fijn. Elke keer als je brein dat herkent, dan maak het figuurlijk een sprongetje van: hé, dat ken ik", legt Faas uit.

Heb je écht meer kans op pech op vrijdag de 13de?
Lees ook

Heb je écht meer kans op pech op vrijdag de 13de?

We houden er volgens de psycholoog ook van dat het er gewoon mooi uitziet. "Het geeft orde, structuur en is voorspelbaarder. Dat schept orde in de chaos", zegt Faas. "Bij een willekeurig nummer als 2731 is dat anders. Dat ziet er niet per se mooi uit."

Patronen

Het speelt volgens hoogleraar statistiek Casper Albers van de RUG mee dat we repeterende of opvallende patronen leuk vinden. "Het is speciaal omdat het weinig voorkomt. 02-02 heb je ieder jaar, maar als het ook nog in het jaartal zit, maakt dat het speciaal."

"Het cijfer 2 komt wiskundig en in de natuurkunde vaak voor", zegt Albers. Echt bijzonder is de datum op dit vlak dus niet. "Het is een menselijke keuze. Mensen willen graag een patroon herkennen in iets dat willekeurig lijkt."

Lees meer over
Koning Willem-AlexanderKoningin MáximaPsychologieEditie NL Link in bioHuwelijk