Brandgevaar

Jerrycans benzine vullen in Duitsland: 'Je auto wordt een rijdende bom'

Door EditieNL··Aangepast:
© EditieNLJerrycans benzine vullen in Duitsland: 'Je auto wordt een rijdende bom'
RTL

Even tanken in Duitsland. Sinds de accijnsverlaging bij onze oosterburen rijden veel Nederlanders op en neer om hun tank vol te gooien. En dat niet alleen: sommigen rijden zelfs met een achterbak vol gevulde jerrycans terug naar huis. Tot ongenoegen van de ANWB, die dit ten zeerste afraadt.

Rijden met jerrycans benzine in de achterbak is toegestaan, mits je voldoet aan de regels. Zo mag je maximaal 240 liter reservebrandstof vervoeren voor eigen gebruik. "Maar wij raden dit echt af", zegt Jos van der Drift, auto-expert van de ANWB, tegen EditieNL.

"Bedenk je eens wat er kan gebeuren als je met een paar honderd liter benzine in de achterbak betrokken raakt bij een kop-staartbotsing. Je maakt van je auto echt een rijdende bom."

Tanken voor minder dan twee euro: 'Gaat in Nederland niet meer gebeuren'
Lees ook

Tanken voor minder dan twee euro: 'Gaat in Nederland niet meer gebeuren'

Ook als je de rit naar huis hebt gehaald, ligt er nog gevaar op de loer. "Je moet die benzine opslaan. Misschien doe je dat in de schuur, in de berging van je flat of onder de carport. Waar misschien ook nog wel andere elektrische apparaten staan, zoals een e-bike aan de lader. Je wil niet weten wat er gebeurt als daar brand uitbreekt."

Lekgevaar

Bovendien gaat het overhevelen van benzine uit een jerrycan naar de autotank vaak ook niet van een leien dakje, zegt de auto-expert. "Dat is veel geknoei en gedoe waarbij de benzine vaak op de grond terechtkomt."

Doe je het toch, dan loop je ook nog eens kans om bij de grens aangehouden te worden. "Vanuit het buitenland mag je accijnsvrij maximaal tien liter aan reservebrandstof meenemen. Dus als je met al die jerrycans de grens overgaat, ben je fiscaal in overtreding. Daar zou je een boete voor kunnen krijgen."

Type jerrycan

Daarnaast mag je de benzine niet zomaar in elk soort verpakking gieten. "Het moet in jerrycans die daarvoor geschikt zijn. Die mogen maximaal zestig liter per stuk zijn en niet lekken. De brandstof moet goed verankerd vervoerd worden. Veel jerrycans zijn niet geschikt voor benzine. De kans is groot dat die onderweg al gaan lekken."

Qua type jerrycan kun je inderdaad flink de mist ingaan, beaamt Eugène Geurtsen, instructeur brandveiligheid bij EGBHV. "De meeste mensen gebruiken de jerrycans waar je water indoet op de camping. Die voldoen niet aan de eisen om brandbare vloeistoffen te vervoeren", zegt hij tegen EditieNL.

Gevaarlijke dampen

Die kunnen gaan lekken, waardoor de dampen van de vloeistof vrijkomen. "Bij een brandbare vloeistof zijn het vooral die dampen die gevaarlijk zijn en vlam vatten. Bij de ideale omstandigheden krijg je een explosief mengsel. Als jij nietsvermoedend over de snelweg rijdt met een kofferbak vol brandstof, kan dat tot bizarre situaties leiden."

Daarvoor hoeft de auto niet eerst met een echte vlam in aanraking te komen. "Dat kan al aangewakkerd worden door straatelektriciteit of een trui die je aan- of uittrekt. Of een sigaret. Mensen onderschatten dat gevaar." 

Eugène laat zien wat er kan gebeuren als een jerrycan in brand vliegt© EditieNL
Eugène laat zien wat er kan gebeuren als een jerrycan in brand vliegt

Het advies van de ANWB luidt dan ook: tank gewoon wat je nodig hebt en rijd er niet helemaal voor naar Duitsland, als je daar niet in de buurt woont. "Kijk eventueel waar je bij jou in de buurt de goedkoopste benzine kan vinden en rijd naar dat tankstation", zegt auto-expert Van der Drift. "Maar ga niet een uur heen en een uur terugrijden om goedkoper te tanken."

Lees meer over
BenzineprijsBenzineAutoEditie NL Link in bio