Zwitsers onderzoek

Piano-akkoord voorkomt nachtmerries: 'Duwt je naar andere droom'

Door EditieNL ··Aangepast:
© Getty ImagesPiano-akkoord voorkomt nachtmerries: 'Duwt je naar andere droom'
RTL

Je wordt achtervolgd, levend begraven of zit vast in een brandend huis. We hebben tijdens onze slaap allemaal wel eens te maken met een nachtmerrie. Maar volgens Zwitsers onderzoek is daar iets tegen te doen. De oplossing zit verborgen in één enkel piano-akkoord. "Het triggert je brein."

Veel mensen hebben weleens een nachtmerrie. Bij 7 tot 10 procent van de volwassenen gaat het om een keer per maand, blijkt uit bevolkingsonderzoek. Twee tot drie procent heeft één keer per week of vaker een nare droom.

Remslaap

Overdag worden je fantasieën de kop ingedrukt, maar in de remslaap gebeurt dat niet. "Dan kunnen er ineens gekke dingen gebeuren", legt klinisch psycholoog en nachtmerriedeskundige Annette van Schagen uit. "Ook in negatieve zin."

Nachtmerries door oorlog: 'Leidt tot angst en stress'
Lees ook

Nachtmerries door oorlog: 'Leidt tot angst en stress'

Er zijn manieren om nachtmerries tegen te gaan, zoals IRT, imaginatie en rescripting therapie. "Daarmee visualiseer je je nachtmerrie overdag al, en geef je 'm een ander einde. Een einde dat goed voelt." Dat nieuwe einde wordt aan de nare droom gekoppeld.

Eerst werd er overdag een positieve versie van de nachtmerrie bedacht. "Terwijl mensen aan de nieuwe droom dachten, hebben ze de pianoklank laten horen. De nieuwe droom wordt daarmee aan de klank gekoppeld."

Klinisch psycholoog Annette van Schagen
Klinisch psycholoog Annette van Schagen

C69

Maar ook het piano-akkoord C69 zou een uitkomst bieden, blijkt uit Zwitsers onderzoek dat is gepubliceerd in het tijdschrift Current Biology. "De onderzoekers zijn op een vergelijkbare manier te werk gegaan als met IRT", zegt Van Schagen.

Vervolgens gingen de deelnemers slapen met een hoofdband om. Op het moment dat zij in de remslaap belandden, werd via die hoofdband de pianoklank afgespeeld. "Zo word je naar de nieuwe droom geduwd", vertelt Van Schagen. "Het triggert je brein."

Akkoord C69:

'Bekende klank'

Het akkoord geeft weinig muzikale spanning, vertelt muziektherapeut Martina de Witte. "Het roept ook niet direct een nieuwe klank op, terwijl sommige andere akkoorden dat wel kunnen doen." Veel jazz- en bluesmuzikanten gebruiken het C69-akkoord dan ook.

Ze gaat verder: "Daardoor is het een bekende klank die we veel horen in bestaande composities. Hij ligt dus goed in het gehoor." Deze combinatie maakt dat dit akkoord zich leent als een positief einde voor je nachtmerrie. 

Binnen muziektherapie wordt er veel gebruikgemaakt van zulke akkoorden, legt De Witte uit. "Wetenschappelijk onderzoek toont namelijk al heel lang aan dat muziek ons brein kan beïnvloeden en sturen", zegt ze. "Door hele prettige muziek te luisteren of juist muziek die buiten je comfortzone ligt, zet je je gedachten even op een ander spoor. Je bent meer bezig met wat je hoort en wat je denkt en minder met wat er lastig of moeilijk is." 

Lees meer over
MuziekSlaapSlaapproblemenEditie NL Link in bio