Slaapproblemen

Nachtmerries door oorlog: 'Leidt tot angst en stress'

·Aangepast:
© Getty ImagesNachtmerries door oorlog: 'Leidt tot angst en stress'
RTL

De oorlog in Oekraïne zorgt bij veel mensen voor mentale klachten. Zo zijn er inmiddels al tientallen telefoontjes binnengekomen bij MIND Korrelatie van mensen die angst en stress ervaren door de situatie in het Oosten. De stichting biedt hulp bij psychische klachten en verwacht dat er meer van dit soort berichten zullen komen. Die klachten hebben ook invloed op je nachtrust.

Door de oorlog gaan veel mensen piekeren en dat heeft volgens Reinier de Groot, longarts-somnoloog bij het Nederlands Slaap Instituut ook invloed op onze nachtrust. "Al het onaangename dat in je omgeving gebeurt, heeft impact op je slaap", zegt De Groot tegen EditieNL. 

Nachtmerrie

Door het piekeren is het moeilijk om in slaap te komen. Ook kun je last krijgen van nachtmerries. "Alle herinneringen en emoties worden geordend in je remslaap. Dat is de droomfase", legt De Groot uit. Ook de vervelende dingen worden dan geordend en dat kan zorgen voor nare dromen.

Nederland massaal in actie voor Oekraïne: 'Heeft iemand een kogelvrij vest?'
Lees ook

Nederland massaal in actie voor Oekraïne: 'Heeft iemand een kogelvrij vest?'

Reinier de Groot, longarts-somnoloog bij het Nederlands Slaap Instituut© EditieNL
Reinier de Groot, longarts-somnoloog bij het Nederlands Slaap Instituut

Slaapoefentherapeut Eveline Bongaerts verwacht dat meer mensen bij haar aan gaan kloppen voor hulp bij het slapen. "Het zou me niks verbazen. De oorlog leidt tot angst en stress, net als bij de coronacrisis. Toen kwamen ook veel mensen slecht in slaap of hadden last van nachtmerries."

Aandachttraining

De uren voordat je gaat slapen zijn bepalend voor je nachtrust. Het is belangrijk om in die tijd je hoofd tot rust te brengen. "Dus niet tot in de late uurtjes het nieuws kijken. Dan geven we ons brein te veel prikkels en komen we in de alerte fase", zegt Bongaerts.  

Als het nog steeds niet lukt om in slaap te komen, kun je overgaan op aandachttraining. Dat kun je bijvoorbeeld doen door op je ademhaling te letten. "Je wilt je brein dan temmen met een soort afleiding", legt Bongaerts uit. "Het is normaal dat je gaat malen als je niet in slaap komt. Door dan bij elke nieuwe gedachte weer terug te focussen op je ademhaling, krijg je rust."

Met open ogen

Een andere manier om je hoofd af te leiden is naast je ademhaling ook je spieren aan te spannen en weer te ontspannen. "Daardoor zak je verder weg in je matras. Dat doen militairen ook in het leger." Nog een truc is het ouderwetse schaapjestellen of alfabetiseren. "Dan ga je bijvoorbeeld bij elke letter van het alfabet een groente bedenken", zegt de slaapoefentherapeut tegen EditieNL.

Slaapoefentherapeut Eveline Bongaerts© EditieNL
Slaapoefentherapeut Eveline Bongaerts

Bongaerts benadrukt dat je slaap niet af kan dwingen. Het werkt daarom heel slecht om tegen jezelf te zeggen dat je moet slapen. "Dan gaat je adrenaline werken en kom je in een stressmodus." Het is beter om paradoxaal te denken, vindt ze. "Dus dan denk je 'ik hoef niet te slapen, ik blijf wakker liggen met mijn ogen open.'"

Lees meer over
MindEditie NL Link in bioStressSlaapSlaapproblemenOorlog in Oekraïne