Koper in sokken moet amputaties bij diabetespatiënten voorkomen
Onderzoekers in Twente zijn bezig met een nieuwe uitvinding die amputaties van tenen en voeten bij diabetici moet voorkomen. Mensen met diabetes hebben vaak last van wonden aan de voeten en onderbenen, en infecties kunnen grote gevolgen hebben. De oplossing zit mogelijk in je sokken: het toevoegen van koperen nanodeeltjes zou kunnen helpen.
Van de 1,2 miljoen diabetespatiënten in Nederland hebben er ongeveer 240.000 problemen met hun voeten. Wonden daaraan genezen slecht. Jaarlijks worden er volgens het Diabetes Fonds rond de 2500 amputaties uitgevoerd bij diabetici. Onderzoekers van Hogeschool Saxion hopen dat dit minder wordt dankzij het gebruiken van koper.
Het idee kwam uit de koker van gynaecoloog Henk Franke. "Koper begon mij te interesseren door koperspiraaltjes. Uit onderzoek bleek dat die het HPV-virus konden verminderen. Koper gaat bacteriën en schimmels te lijf", legt hij uit aan Editie NL.
Betere doorbloeding
Franke benaderde de hogeschool om te kijken of ze onderzoek konden doen naar het effect van koper bij mensen met diabetes. "Mensen met diabetes die last hebben van open wonden worden nu vaak behandeld met zilver of jodiumgaas. Dat werkt niet altijd optimaal", zegt de arts.
Koper is volgens hem een goed alternatief, dat ook nog eens goedkoper en duurzamer is. "Het koper vernietigt niet alleen bacteriën en schimmel maar zorgt er ook voor dat de bloedtoevoer beter wordt. Diabeten hebben namelijk een slechtere doorbloeding aan de onderbenen."
Door koperdeeltjes toe te voegen aan je sokken kunnen er volgens Franke dus veel problemen voorkomen worden, omdat het infecties aan je voeten kan voorkomen. De onderzoekers hopen zelfs dat er daardoor minderen amputaties nodig zijn.
Je eigen sokken impregneren
Het gebruiken van koper voor medische doeleinden is niet nieuw, zegt onderzoeker Fleur Bethlehem. "Er zit bijvoorbeeld koperen coating op deurklinken in het ziekenhuis omdat het een antibacteriële werking heeft", geeft ze als voorbeeld. Sokken met koper erin zijn er ook al, maar die zijn vaak duur. De onderzoekers proberen erachter te komen of het mogelijk is om koper aan je eigen sokken toe te voegen door middel van speciale wascapsules.
Bethlehem is deze week in het lab bezig met antibacteriële testen. "De volgende stap is of je het kan toevoegen aan wasmiddel, en of er een simpele techniek is om de nanodeeltjes te binden aan textiel." Het is uiteindelijk de bedoeling dat er een waspod komt waarmee de koperen nanodeeltjes zich voor vijf wasbeurten aan je sokken hechten. "De eerste keer was je dan je sokken met de waspod met koperen nanodeeltjes en de volgende keren was je met een normaal middel."