Alternatieve wintersportgebieden

Op zoek naar sneeuwzekerheid? 'Ga op wintersport in Scandinavië'

·Aangepast:
© Getty ImagesOp zoek naar sneeuwzekerheid? 'Ga op wintersport in Scandinavië'
RTL

Wintersporters zitten met de handen in het haar nu er in de traditionele skivakantielanden zoals Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland zo weinig sneeuw ligt dat veel pistes niet (goed) begaanbaar zijn. Moeten we buiten de gebaande paden zoeken en op wintersport in landen zoals Zweden of Japan?

In de Alpen, waar veel Nederlanders jaarlijks hun wintersportvakantie doorbrengen, ligt veel minder sneeuw dan normaal rond deze tijd van het jaar. Binnen het gebergte is Italië is op dit moment de beste keuze, zegt Roel van den Bekerom van de site wintersport.nl. "Daar is meer sneeuw en minder regen gevallen, waardoor je er goed kan skiën."

In Tsjechië moet je in ieder geval niet zijn. "Daar ligt nog veel minder sneeuw dan in de Alpen", vertelt hij aan Editie NL.

Recordhitte en veel minder sneeuw: wintersporters moeten vrezen
Lees ook

Recordhitte en veel minder sneeuw: wintersporters moeten vrezen

Scandinavië is volgens Van den Bekerom ook een goede optie. "Je kan bijvoorbeeld naar Zweden en Finland. Daar heb je ook skigebieden en het is er goed vertoeven, maar de bergen zijn minder hoog. Het is er net iets minder lekker skiën dan in de landen die Nederlanders gewend zijn. Daardoor kiezen mensen sneller voor de wat commerciëlere gebieden."

Valerie Cook woont in de Zweedse plaats Åre, dat bekendstaat als wintersportgebied. Toch komen er volgens Cook relatief weinig buitenlandse toeristen. "Er zijn een paar organisaties die hier reizen naartoe aanbieden, maar er komen vooral Zweden", vertelt ze aan Editie NL.

Zweden of Oostenrijk?

Voor een skipas in het Zweedse Åre betaal je voor een week 241 euro. In het Oostenrijkse Flachau is dat 372 euro. Daartegenover staat dat een biertje tijdens het après-skiën in Åre maar liefst 9 euro kost. In Flachau ben je 4,40 euro kwijt. Daarnaast moet je voor een wintersport in het noorden meer kilometers afleggen. Åre ligt op meer dan 1880 km van Utrecht. Flachau is een stuk dichterbij: 990 km vanaf het midden van Nederland.

Bron: wintersport.nl

Het weer in het gebied is volgens Valerie Cook heel betrouwbaar. "Alles is hier altijd wit." Dat heeft ook een keerzijde: "Het is wel heel koud. Deze week -8 graden. Je hebt daarom overal vuurkorven langs de pistes. Daar kun je langs gaan staan en een worstje eten. Dat is superleuk."

Ook après-skiën is de Zweden niet onbekend. "Dat doen we in een tipi. Ik vind het een stuk minder commercieel dan in de toeristische ski-gebieden. Het is gezelliger."

Daarnaast hoef je je op het gebied van communicatie geen zorgen te maken. "Zweden kunnen supergoed Engels en iedereen is behulpzaam. En de kwaliteit van de restaurants is goed."

'Andere beleving'

Ervaringsdeskundige Gijs-Jan Lavén is ook enthousiast. Als fervent skiër is hij door de jaren heen naar eigen zeggen op 'gigantisch veel plekken' geweest. "In Scandinavië kun je hartstikke goed skiën." Toch plaatst hij een kanttekening. "De wintersportbeleving is daar anders. Het is een wat culturelere ervaring dan we gewend zijn. Er zijn ook veel natuurlijke activiteiten."

Buiten Europa

Buiten Europa zijn er volgens Van den Bekerom van wintersport.nl zeer geschikte opties. "In Canada zijn de gebieden op dit moment heel goed", zegt hij. "Daar was het de afgelopen periode extreem koud. Er ligt veel sneeuw."

In Japan is het volgens hem 'altijd goed'. "Als ik één gebied moet aanwijzen waar je absoluut moet skiën, dan is het daar. In Japan ligt de allerbeste sneeuw en het uitzicht is prachtig."

Daar sluit Gijs-Jan Laven zich bij aan. "Qua plaatje en sneeuwomstandigheden is Japan fantastisch. Maar het is natuurlijk wel een lange reis."

Lees meer over
WintersportWinterSkiënSnowboardenSneeuwEditie NL Link in bioVakantie