Lachgas-loze Koningsdag

Gemeenten doen lachgas op Koningsdag in de ban

Door Editie NL··Aangepast:
© ANPGemeenten doen lachgas op Koningsdag in de ban
RTL

Alkmaar en Hoorn hebben een verbod ingesteld op de verkoop van lachgas tijdens Koningsdag en -nacht. Het gebruik van de populaire stof leidt volgens de gemeenten tot problemen. 'Vooral jongeren onder de achttien – die nog geen alcohol kunnen kopen – gebruiken het.'

Het gebruik van lachgas neemt de afgelopen jaren in populariteit toe. "We zien dat lachgas steeds vaker wordt verkocht – ook op dagen zoals Koningsdag", bevestigt Judith Noijen van Jellinek aan Editie NL. "Mensen die er normaal niet mee in aanraking komen, kunnen op zo'n dag toch verleid worden."

Verbod

In Alkmaar en Hoorn is het dit jaar dan ook verboden om lachgas te verkopen. "Vorig jaar tijdens Koningsdag zagen we dat mensen vervelend en gek gingen doen door lachgas. Daardoor ontstonden er opstootjes", vertelt de Alkmaarse burgemeester Piet Bruinooge aan Editie NL. "Vooral jongeren onder de achttien – die nog geen alcohol kunnen kopen – gebruiken het."

Beginnende student gebruikt steeds vaker lachgas
Lees ook

Beginnende student gebruikt steeds vaker lachgas

10.000 euro

Daarom stelt Alkmaar – net als Hoorn – dit jaar een verbod op de verkoop van lachgas in. "De boete kan oplopen tot maar liefst 10.000 euro. Extra handhavers worden er niet ingezet, want er zijn er al veel op de been", aldus burgemeester Bruinooge. Hij is van plan dit verbod in de toekomst ook door te voeren op andere evenementen.

Gevolgen op lange termijn onbekend

"Ergens vind ik het een begrijpelijke keuze", laat Judith Noijen van Jellinek weten. "Alcohol is ingeburgerd, maar lachgas is relatief nieuw en daardoor makkelijker aan te pakken. Er is heel weinig bekend over de gevolgen van het gebruik van lachgas op de lange termijn. We weten niet wat het effect is als je dit veelvuldig gebruikt. Incidenteel is niet zo erg."

Toch uit ze ook haar twijfels over het verbod. "Het middel zelf is niet illegaal, maar de verkoop is al verboden. Natuurlijk kan er strenger gehandhaafd worden, maar ik vraag me af of de handhavers het niet al druk genoeg hebben."

Heftige roes

Lachgasgebruik kan volgens Judith inderdaad overlast veroorzaken. "Als je lachgas gebruikt, beland je heel even in een heftige roes. Als je het staand of lopend doet, wordt je coördinatie flink verstoord. Hierdoor kunnen mensen vallen en tegen anderen opbotsen. Als je het dan toch doet, ga dan zitten of liggen. Maar bij alcohol gaat het vaker mis. De meeste mensen die naar de EHBO gaan, belanden daar niet door lachgas", vertelt ze.

Advies geven

Volgens lachgasimporteur Leon Riemers is het probleem dat veel mensen tegenwoordig lachgas verkopen – ook mensen die niet geregistreerd staan. "Het is belangrijk dat als je het verkoopt, je ook goed advies geeft over hoe je het moet gebruiken", vertelt hij aan Editie NL.

Strenger beleid

Leon, die zelf honderden kilo's lachgas verkoopt aan onder andere clubs en festivals, pleit dan ook voor betere regulering. "Dan weet je ook dat het gecertificeerd lachgas is. Anders verkopen mensen het stiekem en dan heb je er helemaal geen zicht op."

Lees meer over
JellinekAlkmaarHoorn (Hoorn)