Campagne

Heftig bloedverlies tijdens de menstruatie: 'Ik kan een colafles per dag vullen'

Door Editie NL··Aangepast:
© iStockHeftig bloedverlies tijdens de menstruatie: 'Ik kan een colafles per dag vullen'
RTL

Maar liefst 800.000 vrouwen in Nederland hebben last van extreem veel bloedverlies tijdens de menstruatie. Maar weet jij dat van je vriendin, zus of vrouw? Grote kans van niet, want er rust een groot taboe op het onderwerp.

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst twintig procent van de Nederlandse vrouwen tussen de 35 tot 55 jaar kampt met extreem bloedverlies en bijbehorende klachten. Toch zijn veel vrouwen hierover gesloten. Daarom roept de landelijke voorlichtingscampagne 'Bloedserieus' op om het onderwerp te bespreken.

Bloedserieus onderwerp

De hele maand november zal voor de campagne in het teken staan van bloedverlies. Overal in Nederland komen voorlichtingsbijeenkomsten en extra spreekuren waar je terecht kunt voor informatie en vragen kunt stellen aan een gynaecoloog. Dit gebeurt niet alleen in ziekenhuizen, maar ook in het theater en online.

Bewezen: menstruatiecups nét zo betrouwbaar als tampons of maandverband
Lees ook

Bewezen: menstruatiecups nét zo betrouwbaar als tampons of maandverband

Jess van der Burgt heeft sinds de puberteit veel last van bloedverlies. "Ik heb per dag een pak maandverband nodig. Ik kan wel een colafles per dag vullen. Eén keer heb ik vier of vijf maanden lang gebloed", zegt ze tegen Editie NL.

Doorlekgevaar

Tijdens haar ongesteldheid draagt ze twee onderbroeken plus maandverband. En loszittende, zwarte broeken. "Elke schijnbeweging die ik maak, lek ik door. Dat is laatst nog gebeurd."

Op vakantie is haar probleem extra vervelend. "Een paar jaar geleden was ik in Spanje. Ik had een grote broeikas in m'n broek. Ik was als de dood om door te lekken en bang dat mensen me zouden ruiken."

Acht keer per dag douchen

Als Jess ongesteld is, kan ze bijna niet normaal functioneren. "Als ik ga lopen voel ik al een klont aankomen. Ik douche wel vier tot acht keer op een dag. En dan heb ik nu ook nog een dochtertje dat veel aandacht vraagt."

Theekopje per menstruatie

Maar wanneer heb je last van 'veel' bloedverlies? Het wereldwijde gemiddelde zou 120 milliliter per menstruatie zijn. Dat is ongeveer een theekopje. Er bestaat ook een invulkaartje dat kan dienen als maatstaf. Gynaecoloog Marlies Bongers van het Máxima Medisch Centrum vertelt: "Daarop noteer je hoeveel tampons en maandverband je nodig hebt. Vervolgens krijg je een score. Aan de hand van een puntensysteem kan dan worden beoordeeld of je veel vloeit."

Maar volgens Marlies is het eigenlijk aan de vrouw zelf om te bepalen. "Veel vrouwen zijn superstoer. Ze gaan helemaal niet snel naar de dokter. Als een vrouw zegt dat ze hevig menstrueert, is dat haar criterium", zegt ze tegen Editie NL.

Oorzaken

Hevig bloedverlies tijdens de menstruatie kan verschillende oorzaken hebben. "Het kan komen door afwijkingen aan de baarmoeder. Maar het kunnen ook vleesbomen zijn. Zeker als ze in de baarmoederholte zelf zitten, kunnen ze ernstige bloedingen veroorzaken", aldus Marlies.

Er zijn nog meer mogelijke redenen. "Het kan ook komen door adenomiose. Dat is een aandoening waarbij de slijmvliesgangetjes in de baarmoederspier afwijken. Of door een onderliggende stollingsstoornis."

Maar het kan ook zomaar dat er helemaal geen duidelijke oorzaak voor is. "De hoeveelheid bloedverlies is ook leeftijdsafhankelijk. Tussen je veertigste en vijftigste is het meestal meer dan daarvoor. Het kan bovendien dat je cyclus gewoon even uit evenwicht is", zegt de gynaecoloog.

Oplossingen

Een oplossing voor vrouwen die veel last hebben van het probleem, is de behandelingsmethode NovaSure. Daarbij wordt het slijmvlies aan de binnenkant van de baarmoeder verwijderd. "Bij negentig procent van de behandelden blijft de bloedingen daarna uit", vertelt Marlies. De behandeling is echter alleen voor vrouwen zonder kinderwens, want na afloop zwanger worden brengt grote risico's met zich mee.

Ook het Mirena-spiraaltje kan een uitkomst bieden. "Daar hebben we onlangs een grote studie naar afgerond", legt Marlies uit. "Alleen kwamen er bij de testpersonen wel veel bijwerkingen en lasten kijken. Het voordeel is wel dat je vruchtbaar blijft."

Lees meer over
Menstruatie