Eindelijk een doorbraak?

Oud malariamedicijn lijkt te werken tegen symptomen coronavirus

Door EditieNL··Aangepast:
© iStockOud malariamedicijn lijkt te werken tegen symptomen coronavirus
RTL

Een oud malariamedicijn dat al bijna honderd jaar op de markt is, lijkt effectief te zijn tegen de symptomen van het coronavirus. Het gaat om het medicijn chloroquine. Dat hebben onderzoekers van de KU Leuven aan het licht gebracht. Betekent dit eindelijk goed nieuws?

Chinese onderzoekers gaven het medicijn aan meer dan honderd patiënten in verschillende Chinese ziekenhuizen. En wat bleek: zij knapten sneller op dan patiënten die het middel niet kregen. Hun koorts was vaker afgenomen en hun longfunctie meer verbeterd.

Extra fijn is dat het medicijn bij de patiënten geen bijwerkingen opleverde. Dat schrijft het Chinese staatspersbureau Xinhua.

Nieuwe medicijnen

Chloroquine wordt in Nederland al tijden niet meer gebruikt tegen malaria. "Tegenwoordig zijn er nieuwere medicijnen", vertelt Aris Prins, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) aan EditieNL.

Waarom we maar weinig weten over de situatie in Wuhan
Lees ook

Waarom we maar weinig weten over de situatie in Wuhan

Wel wordt chloroquine nog ingezet tegen ernstige vormen van reuma. "Zo'n 300 mensen in Nederland gebruiken het. Er is in ons land één fabrikant die het maakt."

Massaproductie

Dat maakt het volgens hem lastig om de productie in snel tempo op te schalen. "Maar ik verwacht dat China – als dit medicijn echt goed werkt – snel gaat inzetten op de massale productie hiervan. Het is goedkoop te produceren; het patent is eraf omdat het medicijn al 86 jaar oud is."

Minder slachtoffers

"Als chroloquine echt werkt, is dit goed nieuws", zegt viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC tegen EditieNL. "Dan zullen er minder mensen aan overlijden of ernstig ziek worden. Maar het is geen oplossing tegen de verspreiding van het virus."

In 2004 werd door onderzoekers van de KU Leuven al ontdekt dat chloroquine werkzaam is tegen het SARS-virus, wat net als het huidige Covid-19 ook een coronavirus is. "Het werd ontdekt tijdens laboratoriumonderzoek, maar er is toen nog geen studie op mensen uitgevoerd, omdat er geen SARS-patiënten meer waren. Nu hebben Chinese onderzoekers chloroquine dus 'getest' op coronapatiënten", aldus Koopmans.

Bijzonder

"Wat hier zo bijzonder aan is, is dat het relatief snel op mensen kon worden getest, omdat het medicijn al bestond. Bij de ontwikkeling van een nieuw medicijn gaan er maanden overheen voordat het überhaupt op mensen mag worden getest."

Niet te voorbarig

Toch wil de viroloog nog niet te vroeg juichen. "We zijn nog afwachtend, omdat er nog geen medische publicaties zijn verschenen over de test. Er is alleen een persbericht van het Chinese staatspersbureau. Maar ik verwacht dat er ook een publicatie aankomt."

Koopmans vertelt dat er nu ook andere medicijnen onder de loep worden genomen. "Er wordt onderzocht of medicijnen tegen o.a. ebola en hiv enig effect kunnen hebben op het virus."

Andere voorbeelden

Het is niet de eerste keer dat een medicijn ingezet wordt voor een andere ziekte of aandoening dan waarvoor het eigenlijk was bedoeld. Zo werkt het bekende aspirientje, dat is ontwikkeld als pijnstiller, ook als bloedverdunner om stolling te voorkomen.

Viagra werd oorspronkelijk ontwikkeld als medicijn tegen een hoge bloeddruk, maar wordt nu gebruikt door mensen met een erectiestoornis. Daarnaast kunnen bepaalde antidepressiva ook goed werken bij behandeling van zenuwpijn.

Lees meer over
Covid-19CoronavirusMalariaChina