Hulplijn voor zorgpersoneel: 'Ik krijg het lastig van m'n netvlies'
Dag in dag uit werken met coronapatiënten, het is zwaar voor veel zorgmedewerkers. Daarom is ARQ IPV, het instituut voor psychotrauma, vandaag een hulplijn gestart. "Mijn hoofd was erg vol door de heftige beelden op de ic."
"Ik werk normaal gesproken als anesthesiemedewerker bij het UMC Utrecht, maar sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland word ik ingezet als verpleegkundige op de ic", vertelt Dorien Nijhuis aan EditieNL.
"Het is heel anders dan wat ik normaal doe. Ik moet zorgen dat patiënten stabiel zijn. Op de anesthesie krijg ik ook niet direct te maken met overlijdensgevallen en ben je vooral technisch bezig."
Mentale druk
Het is een behoorlijk heftige tijd voor Dorien. "Je ziet mensen die kerngezond waren, maar die door het coronavirus voor hun leven aan het vechten zijn. Dat raakte me het meest: dat zo'n virus mensen echt zwak kan maken."
Ze heeft nu een paar vrije dagen, waarin ze haar best doet ontspanning te zoeken. "Mijn hoofd was erg vol door de heftige beelden op de ic: mensen aan beademing die voor hun leven aan het vechten zijn. Ik kreeg het maar lastig van m'n netvlies. Ik kan me voorstellen dat zorgmedewerkers nu te kampen hebben met hoge mentale druk. Maar zodra ik weer aan het werk ben, gaat die knop om. Dan wil je ervoor gaan en mensen helpen."
Luisterend oor
Veel ziekenhuizen hebben een psycholoog om hun personeel hierin bij te staan, maar dat is lang niet bij alle zorginstellingen zo. Daarom is de hulplijn in het leven geroepen. "Sinds woensdag zitten gespecialiseerde psychologen klaar om een luisterend oor en adviezen te bieden voor zorgmedewerkers die nu stress ervaren tijdens hun werk", vertelt een woordvoerder van ARQ IVP.
"De bellers variëren van mensen werkzaam op de ic tot mensen werkzaam in de thuiszorg of verzorgingstehuis. Ze zijn bezorgd over hun eigen gezondheid of maken heftige dingen mee op de ic. Als deze stressgevoelens aanhouden kan dat hun functioneren beïnvloeden."
Adviezen
De hoge druk kan ook voor fysieke klachten zorgen. "Dat zijn normale reacties in uitzonderlijke situaties zoals deze coronacrisis. Maar je moet wel weten hoe je daarmee om moet gaan." Daar kunnen de psychologen van de hulplijn bij helpen. "Ze zullen ook adviezen geven: neem dagelijks tijd om stil te staan bij hoe jij je voelt, laat dingen los waar je geen invloed op hebt, zorg voor een dagritme, enzovoort."
Let op de signalen
Het instituut adviseert ook dat partners van zorgmedewerkers goed op de signalen moeten letten. "Heeft jouw partner geen zin meer om iets te doen waar hij of zij normaal blij van wordt? Of kan je partner het werk niet goed meer van zich afzetten? Geef dan advies: zou je niet eens met een professional moeten kletsen? Dat kan via onze hulplijn, maar soms hebben zorginstellingen zelf al psychologen beschikbaar om mee te praten."
De hulplijn van ARG IVP is zeven dagen per week bereikbaar tussen 8.30 uur en 21.30 uur op 088 - 330 5500.