Contact met psychologen

Stress en spanning door corona: 'We leveren in op mentale gezondheid'

Door EditieNL··Aangepast:
© Eigen fotoStress en spanning door corona: 'We leveren in op mentale gezondheid'
RTL

Het coronavirus heeft grote impact op onze mentale gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van zorgplatform OpenUp. Sinds de coronacrisis staan psychologen van het platform vijftig mensen per dag te woord via een videoverbinding. Ook de 26-jarige Charissa zocht hulp. "Ik had het idee dat de muren op mij afkwamen."

Het leven van Charissa is de laatste tijd drastisch veranderd. "Normaal gesproken sportte ik vijf keer per week en ging ik met vriendinnen drankjes doen. Nu zit ik thuis in een appartement en kom ik liever niet buiten", vertelt ze aan EditieNL. "Als je weet dat iets twee weken duurt, houd je daar rekening mee. Maar nu weet je het gewoon niet."

In paniek

"Op een gegeven moment raakte ik op een zondagavond een beetje in paniek. Weer zo'n week van zeven uur op, douchen, laptop open, dan maar een rondje door de buurt. En dat is dan mijn dag", vertelt Charissa. "Je komt niet even een collega tegen. Het voelt een beetje als een eenzame sleur."

Ze merkt dat ze niet de enige in haar omgeving is die hiermee kampt. "Iedereen ervaart het anders. Mensen met kinderen worden gek van de kinderen, en ik word gek van het alleen zijn. Je ziet soms dagen niemand. Er is veel aandacht voor eenzame ouderen, maar ook veel jongere mensen zijn nu eenzaam."

Charissa © Eigen foto
Charissa

Stress en spanning

OpenUp deed onderzoek naar de impact van het coronavirus op de mentale gesteldheid van werkende Nederlanders.

Wat bleek: zeven op de tien werkende Nederlanders gaf aan last te hebben van stress en spanning. De helft van de ondervraagden zei last te hebben van somberheidsklachten.

Een op de tien werkende Nederlanders heeft last van forsere klachten, zoals hevige angst. Zij durven soms zelfs de deur niet meer uit.

Tips

Charissa kreeg tips van OpenUp via een videoverbinding. "Ik heb geleerd hoe ik een schema kan maken waarmee ik mezelf blijf uitdagen. Dus ik schrijf bijvoorbeeld tijden op waarop ik ga sporten en dat moet ik ook halen. Ik verdeel het in blokken en dan moet ik het ook echt doen", vertelt Charissa.

"Ook moet ik niet altijd alles op hetzelfde moment doen. Het voelt dan alsof ik meer doe, en niet alsof elke dag hetzelfde is", gaat ze verder. "Ik heb er wat aangehad, maar het neemt niet weg dat ik moet leren accepteren dat de situatie zo is."

Burn-out op de loer

"We leveren allemaal in op onze gezondheid", vertelt psycholoog Gijs Coppens, die meewerkte aan het onderzoek. "Dat vind ik de grootste boodschap. Een burn-out ligt daardoor op de loer."

Maar zeker niet iedereen wordt op dezelfde manier geraakt. "Het gaat bijvoorbeeld beter met mensen met vitale beroepen. Ze worden minder geraakt door stress en onzekerheid. Dat is logisch: die mensen staan aan en hebben een bijdrage. Maar de groep mensen die thuiszit, voelt zich verloren."

Leeftijd een rol

Leeftijd en thuissituatie zijn ook factoren die mee spelen . "Ouders met kinderen die nog thuis zijn, doen het beter. Ze hebben al meer structuur en weten hoe ze de ballen hoog moeten houden", legt Coppens uit. "En hoe ouder mensen zijn, hoe beter ze kunnen dealen met de situatie. Ook werken jongeren vaak op flexcontracten, wat voor hen al meer onzekerheden met zich meebrengt."

Structuur aanbrengen

Het is voor veel mensen een zware periode en dat mag volgens de psycholoog best naar buiten komen. "Het kost ons de mentale gezondheid. Het wordt een gigantische opdracht voor ggz-zorginstellingen en -praktijken", aldus Coppens.

Een belangrijke tip die hij wil meegeven, is dat mensen structuur in hun leven moeten houden. "Houd je leefstijl op orde, maak verbinding met anderen, blijf bewegen", adviseert hij. "Geef aan wat niet gaat, en leg waar nodig ook op werk de lat lager."

Lees meer over
StressGezondheidPsychologieCoronavirusEditie NL Link in bioLink in bio