Uniek in Nederland

Roy en Corné krijgen als eerste homostel kind via draagmoeder met eiceldonatie

Door EditieNL··Aangepast:
© EditieNLRoy en Corné krijgen als eerste homostel kind via draagmoeder met eiceldonatie
RTL

De kinderwens van Roy en Corné gaat eindelijk in vervulling. Draagmoeder Michelle is zwanger van een kindje van het stel. Maar er is nóg een vrouw bij betrokken: de draagmoeder is namelijk zwanger geraakt via eiceldonatie. Het is voor het eerst dat dit in Nederland op deze manier gebeurt met een homokoppel.

"Het is enorm lastig om als homokoppel ouders te worden", vertelt Roy aan EditieNL. "We hebben verschillende opties overwogen, zoals adoptie, maar dat is enorm duur en tijdrovend." Co-ouderschap vindt het stel ook niets. "We willen fulltime ouders zijn. Dan blijft draagmoederschap over."

Eiceldonatie

Ook dat is geen makkelijke optie. In Nederland mag je geen openbare oproepen doen, waardoor het lastig is om een draagmoeder te vinden. "We hebben ons verhaal kenbaar gemaakt op social media en dat werd opgepikt door de media. Dat is onder de neus van onze draagmoeder Michelle gekomen."

Michelle heeft al vier kinderen en wil Roy en Corné graag helpen. "Inmiddels hebben we een enorm goede band, alsof we familie zijn."

Remco is diplomaat en woont met man en drie kinderen in China: 'Een beetje terug de kast in'
Lees ook

Remco is diplomaat en woont met man en drie kinderen in China: 'Een beetje terug de kast in'

De draagmoeder wil niet dat het kindje haar genen heeft, zodat ze niet op die manier binding met de baby krijgt. Ze besloten daarom te kiezen daarom voor eiceldonatie, waardoor Michelle het kind alleen maar draagt.

"Toen kwam het volgende probleem, want in Nederland was draagmoederschap door middel van eiceldonatie – hoogtechnologisch draagmoederschap – voor twee mannen nog niet mogelijk. We hebben elk ziekenhuis en elke kliniek gemaild, maar het kon nergens."

Erkennen

Vruchtbaarheidskliniek Nij Geertgen in Elsendorp biedt uiteindelijk uitkomst. Twee jaar geleden begon de kliniek met deze vorm van draagmoederschap, ook voor twee mannen. "In onze omgeving waren verschillende vrouwen die een eicel wilden doneren, daaruit hebben we een kennis gekozen."

Michelle is inmiddels 14 weken zwanger. Toch komt er ook nu nog veel bij kijken. "Volgens de wet in Nederland is de draagmoeder de moeder, terwijl dat in ons geval genetisch gezien niet zo is. Als Michelle getrouwd zou zijn, zou haar man de erkende vader zijn, daarom heeft ze extra lang gewacht met haar huwelijk", vertelt Roy.

Eén van de twee mannen kan het kindje erkennen. "De ander van ons moet een adoptieprocedure in. Het was een enorm gedoe waar heterokoppels geen last van hebben. Maar nu we zwanger zijn, is dat echt vergeten."

Stap in de goede richting

Stichting Meer dan Gewenst, een platform voor LHBT'ers met een kinderwens, is blij dat deze stap eindelijk is gezet in ons land. "We hebben hier jarenlang voor gelobbyd", zegt Sara Coster van de stichting. "Het is een eerste stap in de goede richting, maar er moet nog veel gebeuren in de Nederlandse wetgeving en medische mogelijkheden op gebied van draagmoederschap."

Zo wil de stichting bijvoorbeeld dat het makkelijker wordt gemaakt om een draagmoeder te vinden door openbare oproepen toe te staan. En dan is er nog de medische kant. "Jaren geleden is gezegd dat IVF bij draagmoeders alleen in het VUmc Amsterdam uitgevoerd mag worden, en dan alleen bij heterokoppels onder een paar strikte eisen", legt Coster uit.

"Homostellen vielen dus totaal buiten de boot. In het buitenland was het wel mogelijk, in Noord-Cyprus bijvoorbeeld, maar dat voelt alsof het via de achterdeur moet. In de kliniek in Elsendorp is er als een soort pilot nu voor het eerst in Nederland een homostel zwanger geraakt door middel van draagmoederschap via een eicel. Dat zou een optie moeten worden voor iedereen."

Lees meer over
DraagmoederZwangerschapEiceldonatieEditie NL Link in bio