Aerosolen

Schreeuwcabine moet direct meten of je corona hebt

Door EditieNL··Aangepast:
© EditieNLSchreeuwcabine moet direct meten of je corona hebt
RTL

Kunnen we deze zomer weer naar een festival? Het is een vraag die we onszelf regelmatig stellen. Een ding is zeker: bezoekers moeten dan vooraf getest worden. Een uitvinder uit Aalsmeer ziet graag dat zijn schreeuwtest daarvoor gebruikt wordt. Hij heeft een metalen cabine ontworpen die aerosolen analyseert die vrijkomen als iemand schreeuwt of zingt. Gaat dat een oplossing zijn om weer naar een festival te kunnen?

Volgens uitvinder Peter van Wees is dit het gouden ei in de strijd tegen corona. "Het is simpel en effectief. Iemand komt in de cabine – deze wordt van te voren goed schoongemaakt – en die persoon moet dan acht tot tien seconden schreeuwen", legt hij aan EditieNL uit. "Dan komen er aerosolen vrij en die vangen we op. Vervolgens kunnen we het aantal virusdeeltjes tellen en weten we of iemand corona heeft. Het is negentig procent betrouwbaar."

Back To Live-festivals Biddinghuizen met een week uitgesteld
Lees ook

Back To Live-festivals Biddinghuizen met een week uitgesteld

Het klinkt als een wondermachine, toch is het apparaat nog niet in gebruik omdat de GGD twijfels heeft over de hygiëne van de cabine. Van Wees denkt dat die zorgen niet terecht zijn. "De cabine wordt honderd procent schoongemaakt zodat er geen besmetting kan plaatsvinden. We maken schoon door de lucht te filteren. Dat kunnen we op nano-niveau."

De QuBa – zo wordt de cabine genoemd – ondergaat nu nog allerlei tests. Als deze zijn afgerond kan Van Wees de machine aanleveren bij Eurofins, een organisatie die coronatesten analyseert en het RIVM adviseert.

Testresultaten

Johan Jongsma van Eurofins wacht nog op wat resultaten van de QuBa. "Peter van Wees moet zoveel testen uitvoeren, hij heeft tot nu toe nog geen resultaten aangeleverd." Voordat de machine in gebruik kan worden genomen moet er geschaduwd worden met PCR-testen en daar moeten ook positieve testen tussen zitten.

"Pas als het apparaat voldoende is getest kunnen wij een advies uitbrengen aan het RIVM en het kan het in gebruik worden genomen."

Lees meer over
Coronacrisis in NederlandCoronatestEditie NL Link in bio