Loslopende honden

Reeën aangevallen door honden: 'Ze laten ze meestal inslapen'

Door EditieNL··Aangepast:
© EditieNLReeën aangevallen door honden: 'Ze laten ze meestal inslapen'
RTL

Verwond of zelfs doodgebeten. Reeën in ons land worden regelmatig aangevallen door loslopende honden. Landschap Overijssel is daar helemaal klaar mee en gaat extra surveilleren. Wie z'n hond laat loslopen waar het niet mag, kan een fikse boete verwachten.

De maat is vol bij Landschap Overijssel. Kort geleden moest er opnieuw een ree die was gegrepen door een loslopende hond uit zijn lijden verlost worden. Terreinbeheerder en boa Jeroen Buunen van Landschap Overijssel heeft het idee dat het aantal bijtincidenten is toegenomen.

Buunen maakte het zelf al meermaals mee. "Die incidenten doen pijn aan het hart", vertelt hij aan EditieNL. "We gunnen iedereen een leuk bezoek, maar als dit gebeurt dan zit je toch anders op de bank in de avond. Je ziet letterlijk verscheurde dieren."

Honderden euro's boete

Het probleem zit er volgens Buunen in dat honden toch loslopen op plekken waar dat helemaal niet mag. Daarom wordt er nu meer toezicht gehouden en wordt er eerder bekeurd. Als je hond losloopt waar het niet mag kan dat een boete van tussen de 100 en 150 euro opleveren. Als je hond achter wild aanrent, is die boete 400 euro of meer. In sommige regio's zoals Overijssel en Gelderland is de boete daarvoor zelfs nog hoger: tussen de 600 en 800 euro.

Zorgen om coronadrukte tijdens broedseizoen: 'Dieren kunnen geen kant op'
Lees ook

Zorgen om coronadrukte tijdens broedseizoen: 'Dieren kunnen geen kant op'

Mensen krijgen bij de ingang van het natuurgebied al een waarschuwing, daar staan namelijk bordjes. "Alleen bordjes en waarschuwen is niet genoeg. Mensen denken: mijn hond doet dat toch niet. Totdat het dus wel gebeurt en wij weer dode en gewonde dieren vinden", zegt Buunen. "We hebben inmiddels al tientallen boetes uitgedeeld. Mensen maken een melding, of we betrappen ze op heterdaad."

Achternagezeten

Ook bij Stichting Reeënopvang Twente krijgen ze met dit probleem te maken. "In heel Overijssel is het verschrikkelijk", zegt Jannet Pouwels van de opvang. "Het is een duidelijk probleem, vooral bij de volwassen reeën. Die worden achternagezeten door de honden."

En de meeste reeën overleven dat niet. "Negen van de tien aangevallen reeën gaan dood", zegt Jannet. Als het niet van de bijtwonden is, dan bezwijken de dieren volgens haar aan de stress. Volwassen reeën komen dan ook niet meer in de opvang terecht. "Die laten ze meestal inslapen."

De kalfjes van de doodgebeten reeën komen in de opvang terecht© Stichting Reeënopvang Twente
De kalfjes van de doodgebeten reeën komen in de opvang terecht

Bij de opvang zien ze wel de kalveren van de reeën. "Die krijgen als de moeder dood is honger en beginnen te piepen", vertelt Jannet. "De boswachter gaat op dat gepiep af en brengt de ree naar ons."

Gevoelige dieren

Het werk bij de opvang is intensief. De jonge dieren hebben veel hulp nodig en zijn erg kwetsbaar. Jannet: "Als je de kalfjes hier binnenkrijgt ondervind je het aan den lijve. Het zijn prachtige, schattige beestjes, die doodsbang voor ons zijn. Tachtig procent krijgt een hartstilstand van de stress, ze zijn zo bang voor mensen, ze zijn zo teer en zo gevoelig."

Jannet hoopt dat het surveilleren helpt en dat mensen hun hond niet zomaar meer los laten lopen. Ze geeft de schuld dan ook niet aan de honden, die volgens haar nou eenmaal een jachtinstinct hebben. "Er staan bij ons veel bordjes met: houd uw hond aan de lijn, maar mensen luisteren niet. Ik ben blij dat het pas ontzettend veel geregend heeft, want dan zijn de mensen meer thuis en dat geeft meer rust."

Een jonge ree in de opvang© Stichting Reeënopvang Twente
Een jonge ree in de opvang

Jachtinstinct

Dat laat ook de Hondenbescherming weten in een reactie: "Het is inderdaad zo dat door hele goede training sommige honden onder controle zijn te houden. Maar het blijven dieren met een instinct. Ze reageren direct als ze iets horen of ruiken."

En veel honden vinden het moeilijk om hun impulsen onder controle te houden. Ook zien honden niet in welke consequenties er zijn. "Het ene ras heeft een sterker jachtinstinct dan het andere en dat maakt het ook voor de ene hond en baas makkelijker om 'onder controle' te zijn dan de andere."

Lees meer over
DierenDierenwelzijnEditie NL Link in bioReeHond