Goed voor ontwikkeling

Betaalbare kinderopvang? 'Het is goed voor het empathisch vermogen'

·Aangepast:
© Getty ImagesBetaalbare kinderopvang? 'Het is goed voor het empathisch vermogen'
RTL

Wel of niet gratis kinderopvang? Het is al ruime tijd onderwerp van gesprek. Volgens het rapport van de Sociaal Economische Raad (SER) moet kinderopvang ten minste twee keer per week betaalbaar zijn voor alle inkomens. Voor veel ouders is het nu veel te duur, terwijl het een belangrijke rol kan spelen in de ontwikkelingen van jonge kinderen.

Veel kinderen gaan naar hun opa en oma in plaats van naar de kinderopvang. Hoe leuk dat ook is, ze zien niet zo veel kindjes van hun leeftijd als op het kinderdagverblijf. Basisscholen merken verschil tussen kinderen die wel en niet naar de opvang zijn geweest. "De taalontwikkeling is bij kinderen die niet naar de opvang zijn geweest nog onvoldoende", legt Frauke Donners, directeur van basisschool Noorderlicht uit aan EditieNL. Op sociaal vlak is er ook nog winst te behalen. "Leren verliezen en omgaan met tegenslagen zit er nog niet echt in omdat ze weinig kindjes van hun eigen leeftijd hebben ontmoet."

Roep om 'gratis' kinderopvang  steeds luider na toeslagenaffaire
Lees ook

Roep om 'gratis' kinderopvang steeds luider na toeslagenaffaire

"Samenwerken, rekening met elkaar houden en leren wachten op je beurt. Dat hoort erbij als je onderdeel bent van een groep. Als een kind valt zie je dat het getroost wordt en dat je daarbij kunt helpen Het is goed voor het empathisch vermogen", vertelt Josette Hoex, adviseur pedagogische kwaliteit kinderopvang van het Nederlands Jeugdinstituut aan EditieNL.

Leren van elkaar

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen het meest leren van andere kinderen. "Het mooie aan de kinderopvang is dat ze in een groep zijn met kinderen die dezelfde taal spreken en dezelfde peuterhumor hebben - kinderen die een tractor bijvoorbeeld ook heel erg interessant vinden op dezelfde manier als zij", vertelt Hoex.

Hoe meer kinderen naar de kinderopvang gaan, hoe vaker ze leeftijdsgenootjes zien waarmee ze een band opbouwen. "Dat is hetzelfde als dat jij ook beter kunt werken met collega's die je vaker ziet. De kinderen thuis zijn broertjes en zusjes en dat is toch een andere leeftijd - tenzij je natuurlijk tweeling bent", legt ze uit.

Stress bij baby’s

Bij baby’s werkt dat iets anders. "Uit ons onderzoek blijkt dat baby’s tijdens hun eerste negen maanden in de opvang een hoger cortisolniveau hebben in vergelijking met de thuisdagen", vertelt ontwikkelingspsycholoog Roseriet Beijers aan EditieNL. Cortisol is een stresshormoon die de baby’tjes aanmaken als ze in stressvolle situaties terechtkomen. "Ook na deze negen maanden was het cortisolniveau hoger in de opvang dan thuis", vertelt ze.

Of kinderen well of niet naar de opvang gaan, blijft nog steeds een keuze van de ouders. De SER adviseert de kinderopvang in Nederland hoe dan ook te hervormen. Het moet betaalbaar worden voor lage en middeninkomens en bovendien de financiering hiervan vereenvoudigen. Het ontzorgen van ouders en de ontwikkeling van kinderen staat daarbij voorop.

Lees meer over
KinderopvangZelfontwikkelingKinderdagverblijfBuitenschoolse opvangBasisonderwijsEditie NL Link in bioNederland