Reuzenpanda geen bedreigde diersoort meer: 'Gered omdat hij schattig is'

Liefhebbers van de reuzenpanda kunnen eindelijk opgelucht adem halen. Het dier behoort niet langer tot de bedreigde diersoorten. De panda wordt nu gezien als een 'kwetsbare' diersoort. Hoe is dit gelukt?
Elke tien jaar worden de panda's die in het wild leven in China geteld. Bij de laatste telling in 2014 bleek de populatie met 17 procent te zijn gestegen naar 1800 panda's.
China heeft heel veel gedaan om de panda te redden. "De natuurgebieden in China waar de panda's leven zijn beschermd, de kwaliteit van bamboe is verbeterd en er zijn panda's teruggeplaatst", legt Robin de Lange, directeur van Ouwehands Dierenpark in Rhenen uit. In zijn dierenpark leven momenteel drie reuzenpanda's.
"Wij hebben de panda's gekregen door een overeenkomst met China. Wij zetten ons in voor het soortbehoud en de bewustwording. In ruil daarvoor doneren wij jaarlijks geld aan China voor het behoud van de panda's daar." De aandacht en het aantal bezoekers dat de dierentuin daarmee trekt draagt dus indirect bij aan het behoud van de panda in China.
'Nog steeds te weinig'
"Er zijn gewoon heel erg weinig panda's", gaat De Lange verder. "Het aantal neemt wel iets toe maar het zijn er nog steeds te weinig. Dat er bij ons een baby is geboren is heel belangrijk." Het pandajong dat in Rhenen is geboren zal uiteindelijk terug gaan naar China. "Toch gaat die ene panda in Rhenen de populatie in China niet redden", denkt bioloog van Naturalis Auke-Florian Hiemstra. "Het is wel goed om te zien dat het beter gaat met de diersoort. Het is een hoopvol idee dat – als we meer ons best doen voor de natuur – het weer goed gaat met een diersoort."
Dat het voor de panda gelukt is heeft volgens Hiemstra ook te maken met de aaibaarheidsfactor van de diersoort. "Als de panda niet zo schattig was dan was hij niet zo geholpen", gaat hij verder. "Een soort moet wel aaibaar zijn, want dan geeft het grote publiek erom. Een actie om de panda te redden zal meer geld opleveren dan een actie om een bedreigde spinnensoort te redden."
'Ook lelijke dieren hebben onze hulp nodig'
Gelukkig is er wel hoop voor de lelijkere dieren. "Je hebt de Ugly Animal Preservation Organisation. Dat is een organisatie die zich hard maakt voor dieren die wat minder knap zijn – zoals de blobvis. Ook lelijke dieren hebben onze hulp nodig."
Zijn schattigheid heeft de panda dus voorlopig gered. En daar is de directeur van Ouwehands Dierenpark maar wat blij mee. "Hij is aaibaar en mooi om te zien. Dat helpt zeker bij deze programma's. Mensen willen graag een panda zien en daardoor komen er extra bezoekers naar onze dierentuin. Daarom kunnen wij bijdragen aan de dierenbeschermingspraktijken in China. Dat het gelukt is, is fantastisch nieuws."
Bedreigde diersoorten minder bedreigd
Ook met andere bedreigde diersoorten lijkt het goed te gaan.
- De Europese Bison is verschoven van 'kwetsbaar' naar 'bijna bedreigd'. Een vooruitgang dus.
- De Bultrug is verschoven van 'kwetsbaar' naar 'niet bedreigd'.
- De Lears Ara eis verschoven van 'ernstig bedreigd' naar 'kwetsbaar'.
Bron: UICN