Chinese reuzenpanda’s spelen hoofdrol op politiek wereldtoneel

De Chinese reuzenpanda's Mei Xiang en Tian Tian wonen al 20 jaar in de VS en spelen nog steeds een belangrijke rol in de diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen. Zo belangrijk zelfs, dat China het uitleencontract verlengd heeft. De relatie tussen Washington en Beijing kan namelijk wel wat liefde gebruiken.
De kans was tot voor kort nog groot dat Mei Xiang en Tian Tian terug moest naar China. En dat terwijl de twee beroemde bewoners van de dierentuin in Washington enorm populair zijn.
Pandadiplomatie
Amerika en China hebben ondertussen een turbulent jaar achter de rug. Beschuldigingen over corona en afstraffende sancties vlogen over en weer. Het ging er zo fel aan toe, dat er zelfs werd gesproken over een nieuwe Koude Oorlog.
China gebruikt de panda's nu weer als diplomatiek middel, vertelt China-deskundige Li-Anne Krol. ''Voor China is het een goede imagoboost verpakt in een aaibaar jasje. Panda's zijn populair bij het grote publiek en zo een aantrekkelijke manier om diplomatie betrekkingen te versterken.''
''Het is voor China daarmee een inventieve constructie om een goede kant van het land aan het buitenland te laten zien.'' Vooral richting Amerika komt dat op dit moment goed uit.
Het aflopende contract van de panda's komt voor China op een ideaal moment. President Trump verlaat binnenkort het Witte Huis en zijn opvolger Joe Biden hintte al op een wijziging van het huidige Chinabeleid. Krol: ''In zo'n siutatie presenteert China zich graag als een gewillige partner voor Amerika.''
Leenpanda's in Nederland
Ook in Nederland hebben we twee panda's uit China te leen. In Ouwehands Dierenpark in Rhenen verblijven Wu Wen en Xing Ya.
Dit jaar kregen zij een pandababy. Dat was het resultaat van meerdere fokpogingen. Er zijn namelijk niet veel panda's meer in het wild over.
Als de baby, Fan Xing, straks vier jaar oud is gaat ze terug naar China.
Door de panda's langer in de VS te laten blijven geeft China een teken van goede wil af. Volgens Krol lijkt het er bovendien op dat de balans op het wereldtoneel zich met de komst van Biden weer wat herstelt.
Wanorde Trump
China wil de relatie met Amerika herstellen. Dat blijft niet alleen bij het verlengen van het pandaverblijf. Volgens de Chinese minister van Buitenlandse Zaken moeten beide landen weer op normale voet met elkaar kunnen spreken en onderhandelen.
Krol: ''Hoewel China deels profiteerde van de wanorde die Trump de afgelopen jaren heeft veroorzaakt, zijn er duidelijke breuklijnen ontstaan door zijn beleid.'' Dat heeft onder meer te maken met de importtarieven die werden ingevoerd en de toenadering die Amerika zocht tot Taiwan.
De Amerikanen blijven voor de Chinezen een belangrijke economische partner. Maar volgens Krol staan de VS in het land niet meer automatisch op 1. ''China kijkt nu ze de pandemie onder controle hebben als eerste naar zichzelf en haar eigen successen.''
'Geen radiciaal nieuw beleid'
Toch moet het nog maar blijken of de pandadiplomatie en de signalen die China afgeeft ook echt tot een betere relatie zullen leiden. Veel is namelijk nog onduidelijk over de lijn die Biden echt gaat volgen. Krol: "Hoewel Biden de lijn van Trump misschien niet doorzet, wijst niets erop dat het beleid ineens radicaal zal wijzigen.''
Voor de panda's in Washington heeft dat in ieder geval geen gevolgen. In het nieuwe leencontract is vastgesteld dat de panda's hoe dan ook tot en met het einde van 2023 in de Verenigde Staten zullen verblijven.