Energierekening

Gasprijzen stijgen, dan maar aan de houtkachel? 'Slecht voor de gezondheid'

Door EditieNL··Aangepast:
© EditieNLGasprijzen stijgen, dan maar aan de houtkachel? 'Slecht voor de gezondheid'
RTL

De gasprijzen lopen steeds verder op, met een hogere energierekening als gevolg. Reden voor sommige mensen om een houtkachel aan te schaffen, blijkt uit een rondgang van EditieNL. Is dat een goed alternatief? En wat doet de uitstoot met onze gezondheid?

Houtkachelverkoper Wijbrand Pauw merkt in zijn winkel dat de winter voor de deur staat. "Het is elk jaar wel zo dat er rond deze tijd meer interesse is", vertelt hij aan EditieNL. "Ik merk bij ons dat er veel wordt gesproken over de energieprijzen."

Droog hout

Volgens Pauw is een houtkachel financieel voordelig. "Met een goede houtkachel stook je 1,5 kilo hout per uur." Maar je moet wel weten hoe je moet stoken. Ook om de uitstoot te beperken. "Mensen willen een schone kachel. Ik zie collega's die nog steeds open haarden verkopen, dat kan in mijn ogen echt niet meer", zegt Pauw.

Kosten

Een houtkachel kan al snel voordelig zijn. Voor een kubieke meter beukenhout betaal je ongeveer honderd euro. Wil je dezelfde warmte uit gas halen, dan heb je zo'n 220 kuub aardgas nodig. En met de actuele gasprijzen kan dat oplopen tot ruim 270 euro.

Gasprijzen stijgen tot 50 procent: wat te doen met je contract?
Lees ook

Gasprijzen stijgen tot 50 procent: wat te doen met je contract?

"Als je niet kunt stoken, zorg je voor meer uitstoot", vervolgt de verkoper. Je moet op een paar basisdingen letten. "Je moet goed droog hout gebruiken. Koop een houtvochtmeter en daarmee kun je kijken hoe vochtig het hout is", legt Pauw uit. "Het hout moet ook goed gekloofd worden, een centimeter of zes of zeven." Bij het kloven maak je kleinere stukken hout van de stam.

Gevoelige longen

Maar houtkachels dragen volgens Maarten Krol, hoogleraar luchtkwaliteit aan de Wageningen Universiteit, hoe dan ook bij aan luchtvervuiling. "Het gaat ook over de soort vervuiling die uit zo'n houtkachel komt. Dat zijn onder andere onverbrande gassen, zoals kleine roetdeeltjes." En dat is slecht voor de gezondheid. "Als je brandstoffen niet volledig verbrandt, komen er kankerverwekkende stoffen vrij. Die kunnen zich binden aan roetdeeltjes."

Het grote probleem zit hem in houtkachels die in wijken staan. Krol: "Daardoor blijven de gassen in de wijk hangen. Mensen met gevoelige longen die in een buurt wonen waar veel gestookt wordt, kunnen daar last van hebben."

Stookalert

Toch verbieden gemeentes mensen niet om met een houtkachel te stoken. "Er is wel een stookalert ingesteld." Dat is een oproep van het RIVM om bij bepaalde omstandigheden zoals ongunstige weersomstandigheden of slechte luchtkwaliteit geen hout te stoken.

Lees meer over
Editie NL Link in bioGezondheidEnergieLuchtvervuiling