Schijnveiligheid

Legerdump leeggekocht: 'Kogelwerende vesten niet aan te slepen'

·Aangepast:
© EditieNLLegerdump leeggekocht: 'Kogelwerende vesten niet aan te slepen'
RTL

Door de oorlog in Oekraïne is het druk bij de Nederlandse legerdumpwinkels. Helmen en kogelwerende vesten worden opgekocht om in Oekraïne uit te delen. Maar beschermen deze spullen wel goed genoeg? "Vaak biedt het schijnveiligheid".

Bij de Haagse legerdump Stars And Stripes Dumpstore is het een komen en gaan van mensen. "Het zijn vooral Oekraïners die spullen komen kopen. Gisteren was het heel erg druk", vertelt Aad Wilson van de winkel tegen EditieNL. "Ze kopen vooral kogelwerende vesten. Ze nemen die mee naar Oekraïne." Volgens Wilson is het niet alleen in zijn winkel heel erg druk. "In heel Nederland zijn de kogelwerende vesten niet aan te slepen."

Nederlanders vechten mee in Oekraïens leger: 'Niet iedereen mag erheen'
Lees ook

Nederlanders vechten mee in Oekraïens leger: 'Niet iedereen mag erheen'

Ook Jan Gennissen van de Snuffeldump in Utrecht ziet dat het veel drukker is geworden. "Het zijn mensen uit Oekraïne zelf die spullen komen halen voor hun familie. De helmen zijn op. Eigenlijk zijn alle militaire spullen uitverkocht."

Bieden die spullen wel de juiste bescherming? Beveiligingsdeskundige Rico Briedjal: "Het zijn vooral kogelwerende vesten en ballistische helmen die volop gekocht worden nu. Die bieden enige bescherming."

Natuurlijk ligt het wel aan de kwaliteit van het spul. "In legerdumpstores worden soms nieuwe spullen verkocht maar veelal is het tweedehands. Mensen hebben het nog ergens liggen en dan komt het daar terecht. Dus de kwaliteit ligt heel erg aan wat je koopt. De vesten die bij dit soort winkels verkocht worden bieden bescherming tegen klein kaliber wapens."

Geen bescherming

Maar in Oekraïne wordt met zware wapens geschoten. "Tegen de wapens die in Oekraïne worden gebruikt bieden deze vesten geen bescherming. De vesten voor zwaar kaliber worden niet zomaar verkocht. De kans dat je zo'n vest tegenkomt in een legerdump is niet zo groot. De spullen die écht bescherming bieden hebben ze daar niet. Dus wat dat betreft bieden de spullen die hier in Nederland verkocht worden vaak alleen maar schijnveiligheid."

Lees meer over
Rico BriedjalOorlog in OekraïneEditie NL Link in bio