Triggers

Aantal jongeren met eetstoornis enorm gestegen in coronatijd: 'Controle kwijt'

·Aangepast:
© EditieNLAantal jongeren met eetstoornis enorm gestegen in coronatijd: 'Controle kwijt'
RTL

Het aantal kinderen en jongvolwassenen met een eetstoornis is enorm toegenomen in de coronatijd. Dat blijkt uit een verslag van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. En dat is niet gek, weten experts en ervaringsdeskundigen. De coronacrisis en alle bijkomende maatregelen leidden namelijk tot triggers die een eetstoornis kunnen aanwakkeren.

Sinds corona is er volgens kinder- en jeugdpsychiater Nico Beuk een verdubbeling tot verdrievoudiging te zien van het aantal jongeren met een eetstoornis. Concrete cijfers zijn er niet, maar meerdere ziekenhuizen en experts zien deze zorgelijke trend. "Het was een heel spannende tijd en dat heeft op jongeren een grote impact", vertelt hij aan EditieNL. "Het perspectief verdween, er was geen manier om spanning te laten afvloeien en onderling was er weinig contact tussen jongeren", vervolgt Beuk.

Deze factoren versterkten het gevoel van angst en onzekerheid. Jongeren die gevoelig zijn voor het ontwikkelen van een eetstoornis, voelen op momenten dat ze zulke emoties ervaren vaak de drang om af te vallen. "Een eetstoornis ontwikkelt zich vaak als mensen op zoek zijn naar controle. Over veel dingen om je heen heb je die controle niet, maar over je eetgedrag wel. Maar als je in zo'n geval snel gaat afvallen, neemt de eetstoornis jouw controle juist over", legt Beuk uit.

Houvast en controle

Vaak is er geen eenduidige oorzaak aan te wijzen voor het ontwikkelen van een eetstoornis, zegt Irena van Aarle. Zij is genezen van een eetstoornis en nu redacteur voor online platform Proud2Bme. "Dingen als aanleg, eetproblemen in de familie en grote veranderingen in je leven spelen vaak ook een rol", vertelt ze.

Miriam (20) maakt 'Recovery Boxen' voor lotgenoten met eetstoornis
Lees ook

Miriam (20) maakt 'Recovery Boxen' voor lotgenoten met eetstoornis

Het is volgens haar daarom aannemelijk dat mensen in de lockdown op zoek waren naar houvast en controle. Maar er waren ook mensen die extreem gezond gingen eten uit angst om ziek te worden, denkt ze. "Daar kun je ook in doorslaan."

Contact maken

Collega Lonneke Bouman is ook genezen van een eetstoornis en weet hoe moeilijk het kan zijn voor jongeren om dit probleem te uiten. "Niemand zag het echt gebeuren en ik had ook niemand in mijn omgeving met wie ik er goed over kon praten. Zeker omdat ik zelf ook niet helemaal begreep wat er precies aan de hand was", zegt Bouman tegen EditieNL.

Ze kan zich voorstellen dat het midden in een lockdown al helemaal lastig was om contact te maken met anderen over zo'n probleem.

Bij Bouman uitte de eetstoornis zich op verschillende manieren. "Zo deelde ik mijn eten bijvoorbeeld op in categorieën en mocht ik geen traktaties meer hebben op school. Die deed ik dan in mijn zak en gooide ik later weg." Later ontwikkelde ze ook andere gedragingen zoals het wegleggen van bestek na elke hap.

Preventie

Het is heel belangrijk dat dit soort symptomen worden herkend door de omgeving van de persoon met de eetstoornis, vindt kinder- en jeugdpsychiater Beuk. Want hoe meer mensen weten en begrijpen over de ziekte, hoe beter mensen geholpen kunnen worden.

"Er wordt ontzettend hard gezocht naar een preventieve aanpak. Als de maatschappij meer weet over eetstoornissen kan er in mijn optiek ook beter preventief gehandeld worden."

Lees meer over
Editie NL Link in bioEetstoornisPsychische aandoeningPsychologie