Asking for a friend

Sammie: 'Ik slik weleens een nagel door. Is dat gevaarlijk?'

Door Eveline Domevscek··Aangepast:
© iStock Sammie: 'Ik slik weleens een nagel door. Is dat gevaarlijk?'
RTL

Ouders van (kleine) kinderen hebben er zowat een dagtaak aan: zorgen dat hun kinderen niet alles in hun mond stoppen. Het doorslikgevaar is namelijk groot. Maar ook volwassenen – zoals Sammie – slikken weleens wat door waarvan ze niet weten of het kwaad kan. Waar moet je mee uitkijken en wat kan écht geen kwaad?

Nagelbijters onder ons: ben jij ook weleens bang dat die stukjes nagel die je zo nodig moet afbijten in je mond en vervolgens in je maag terechtkomen? Nagelbijter Sammie is dat wel. Heel soms slikt zij een stukje nagel per ongeluk in. "Kan dat kwaad in mijn ingewanden?"

Nieuwe rubriek: Asking for a friend 

In deze nieuwe wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, een verloskundige, een diëtist of een psycholoog, mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek snel verschijnen. 

Miriam: 'Staat een liter vochtverlies gelijk aan een kilo afvallen?'
Lees ook

Miriam: 'Staat een liter vochtverlies gelijk aan een kilo afvallen?'

Huisarts Marnix van der Leest heeft goed nieuws voor Sammie en al die andere nagelbijters: het kan absoluut geen kwaad. "Nee hoor, daar bestaat ook geen twijfel over. Je hoeft niet eens je ontlasting te controleren op nagels. En dat geldt gelukkig voor veel dingen die per ongeluk worden doorgeslikt: de meeste dingen passeren zonder problemen je maagdarmkanaal."

Dat betekent natuurlijk niet dat alles probleemloos je lijf weer verlaat. "Logisch, maar kijk uit met scherpe voorwerpen, batterijen, magneten en voorwerpen die langer dan 5 cm en dikker dan 2 cm zijn. Bij die grootte wordt de kans groter dat ze blijven vastzitten."

Batterijen en magneten

Waarom zijn batterijen gevaarlijk? "Bij batterijen kunnen er stroom en chemicaliën vrijkomen die het slijmvlies kapot kunnen maken. Kom je bij mij met een doorgeslikte batterij, dan verwijs ik je door naar het ziekenhuis." Dat geldt ook als iemand twee magneten heeft doorgeslikt: deze kunnen namelijk klem komen te zitten: als je ze los van elkaar doorslikt, dan kunnen ze in je lichaam vastklikken met weefsel ertussen.

Onze expert: Marnix van der Leest is huisarts in Leusden. Recent bracht hij het boek 'Huisarts op recept' uit. © Marianka Knottnerus
Onze expert: Marnix van der Leest is huisarts in Leusden. Recent bracht hij het boek 'Huisarts op recept' uit.

Met grote(re) voorwerpen loop je het gevaar dat ze ergens kunnen blijven hangen. Van der Leest: "Kun je niet goed slikken, ben je benauwd of heb je onverklaarbare buikpijn, dan moet er iets gebeuren." Van der Leest zelf kan als huisarts in de keel kijken, maar moet er 'om het hoekje' worden gekeken, dan moet er een specialist aan te pas komen. Net als wanneer er een röntgenfoto moet worden gemaakt, waarop het voorwerp/ de locatie moet worden getraceerd. "Afhankelijk van de klachten en de plek, verwijs ik je door naar een kno-arts of een maag-lever-darm-arts."

Veel blijft onopgemerkt

De meeste patiënten die per ongeluk een voorwerp hebben doorgeslikt, zijn tussen de 0 en 7 jaar. Uit onderzoek is gebleken dat zo’n 40 procent van alle dingen die kinderen per ongeluk doorslikken, nooit worden opgemerkt door de ouders, weet Van der Leest. "Maar pas dus op met onder meer (knoopcel)batterijen, die ook nog eens vaak in kinderspeelgoed te vinden zijn. Laat dit niet zomaar gaan als je kind er een doorslikt."

Maar wat zijn nou de raarste ingeslikte voorwerpen die Van der Leest als huisarts is tegengekomen tot nu toe? "Paperclips, vond ik wel een opmerkelijke. En ik heb een keer een kindje hier gehad die een sleutel had doorgeslikt. Die heb ik doorverwezen het ziekenhuis. En wat ook diepe indruk op me heeft gemaakt – maar toen was ik nog coassistent in het ziekenhuis - patiënten die bolletjes drugs hadden geslikt. Naast het gevaar dat deze klem kunnen komen te zitten, kan het bolletje met drugs ook stukgaan. Het is heel akelig als dat gebeurt, kan ik je vertellen."

Lees meer over
Asking for a friendGezondheid