De vijf spelregels van… eten bestellen
Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de spelregels van eten bestellen.
De situatie
Niets lekkerder dan op een luie lentedag het eten aan de deur te laten brengen. Laat de pro’s maar voor je in de pannen roeren en de snelle fietsers van Deliveroo, Thuisbezorgd en Uber Eats maar voor je trappen, zodat jij lekker in je kloffie op de bank kunt happen. Maar wat zijn de mores van eten bestellen?
De spelregels
1. Tijd is je vriend
Als op zondag om half zeven ineens the munchies krijgt, kun je ervan uitgaan dat er nog wel meer magen rommelen in de buurt. Wees slim en bestel op tijd. Om half vijf voel je ook al wel op je klompen aan dat je die paella niet zelf gaat bakken vandaag. Dus bestel dan alvast en geef zeven uur als bezorgtijd aan. Wachten voelt niet zinloos als je in de tussentijd leuke dingen doet.
2. Kwaliteit mag boven ijverigheid
Zo’n zeventig procent van de Nederlanders vindt het leuk om een etentje te organiseren, onderzocht marktonderzoeksbureau Multiscope (in opdracht van Deliveroo), maar tegelijkertijd is de helft onzeker over diens kookkunsten. Een goede curry, of de specialiteit van een chef in de stad, kun je dan prima in laten vliegen. Je hoeft echt geen soufflé te flansen zoals met Kerst, je hoeft sowieso nooit te koken als je daar geen zin in hebt. Je hoeft immers niets te bewijzen, alleen maar te genieten.
3. Tikkie of trakteren?
Nog even over die bestelling voor de hele bups. Het is heerlijk Nederlands om achteraf een Tikkie in de groepsapp te gooien. Een op de zes vindt het prima om de rekening te splitten. Kan natuurlijk, als het iedere zondag zover is, maar voor een af-en-toetje siert het je ook om je vrienden of familie eens te trakteren. Jij nodigt uit, dus jij betaalt. Dat is de goedheid van de gastheer, ook als je zelf geen hand uit de mouw of in de ovenwant hebt gestoken.
4. Potje apart voor de erwtenpikkers
Roepen je kinderen standaard iets anders als de eetkeuze gemaakt moet worden, of heb je een paar kritische knagers aan tafel, kies dan voor een grootgrutter onder de thuisbrengers. De een een pasta, de ander een pizza en voor jou een salade is dan geen enkel probleem. Ook voor de volwassen erwtenpikkers kan het handig zijn als je voor de hele toko sushi bestelt en hier en daar een witte rijst met saus, zodat het voor iedereen een heerlijke avond is.
5. Fooi in de vingers
Ook al betaal je altijd vooraf als je eten bestelt, geef de bezorger een euro of twee als je blij bent met wat die je brengt. Keurig op tijd en lekker warm is ook wat waard, toch? Bij sommige diensten kun je de fooi alvast mee pinnen bij je bestelling, maar hoe fijn is het als die blijk van waardering handje contantje nog eens extra bezegeld wordt? Juist. Een fietsbezorger krijgt vaak slechts iets meer dan een tientje per uur en trapt daarvoor toch een paar keer de stad rond. En al die tijd hoef jij alleen maar op de bank te hangen. Dus die bezorger verdient wel een extraatje.
Elke week 'Spelregels' volgen? Klik dan op de 'Spelregels'-tag hieronder en vervolgens op 'Volgen'.