Gezin

De opvoedkwestie: mijn dochtertje is kattig

·Aangepast:
© iStockDe opvoedkwestie: mijn dochtertje is kattig
RTL

Iris maakt zich een beetje zorgen om haar vijfjarige dochtertje. Het meisje heeft nogal een scherpe tong en is geregeld kattig tegen vriendinnetjes. Moet ze daar iets tegen doen?

Dat haar dochter geen blad voor de mond neemt en pittig uit de hoek kan komen, is voor Iris geen verrassing. "Maar sinds Keet op school zit en ook vriendinnetjes over de vloer krijgt, valt het me pas echt op hoe vaak zij kattig is naar haar andere kinderen. Dat merk ik als ik haar hoor spelen met leeftijdsgenootjes, dan hoor ik haar bijvoorbeeld zeggen: 'Nee, jij ziet er niet mooi uit in die jurk.' En een moeder van school had er ook een opmerking over gemaakt. Ik ben bang dat kinderen straks niet meer met haar willen omgaan. Hoe leer ik mijn dochter haar scherpe tong te temperen?"

'Probeer te ontdekken wat er achter haar gedrag schuilgaat'

Er is een andere vraag waar kindercoach Janina Dubbeld van Kindercoach De Vuurtoren eerst aandacht aan zou besteden. "Waarschijnlijk is het helemaal niet de intentie van je dochter om kattig te zijn. Iets maakt dat zij zich wel zo gedraagt. Ik zou proberen te ontdekken wat er áchter haar gedrag schuilgaat. Is ze vermoeid en heeft ze daarom een korter lontje? Is er iets waar ze over piekert en maakt dat ze spanningen ervaart? Is er iets dat binnen het gezin of op school speelt, dat misschien een minder fijn gevoel zou kunnen geven aan een meisje van vijf? Ik geloof in de onschuld van kinderen en dat zij in de basis echt niet kattig willen doen. Dus ik zou eerst deze dingen onderzoeken en uitsluiten."

'We willen allemaal dat ons kind lekker in de groep valt'

Een goed voorbeeld doet volgen, zegt de kindercoach: "Kijk of jij als moeder een beter voorbeeld kunt zijn in rustiger communiceren. En ten slotte zou ik mijn kind op een milde manier laten ervaren dat het fijn is als mensen lief en geduldig met je zijn en dat zij dat ook kan zijn naar anderen toe." De angst dat andere kinderen niet meer met jouw kroost willen spelen ligt helemaal bij de ouders zelf, aldus Dubbeld.

"Kleuters zijn daar niet zo mee bezig. Laat deze angst dus achterwege in je handelen. Hoe moeilijk ook, want we willen allemaal dat ons kind lekker in de groep valt. Om het zuiver te houden, en daarmee effectief, is het echter wel belangrijk dat je dit gescheiden houdt. Onderzoek bij jezelf wat die opmerking van die moeder met jou deed. En bedenk je dat kinderen net zoals ze leren omdraaien, lopen en lezen, óók sociaal-emotionele skills moeten leren. Geef ze daar dan ook de kans toe."

De opvoedkwestie: onze dochter negeert haar vader
Lees ook

De opvoedkwestie: onze dochter negeert haar vader

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens linksboven op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieOpvoedingRuzieVriendschap