Over en uit

Liefdesverdriet in lockdown: 'Houd eenzame singles een beetje in de gaten'

·Aangepast:
© iStockLiefdesverdriet in lockdown: 'Houd eenzame singles een beetje in de gaten'
RTL

In coronatijd staan relaties onder druk en zal niet ieder stel de eindstreep halen. Wat als je juist nu – terwijl de horeca dicht is en er nauwelijks afleiding te zoeken is – met een gebroken hart zit? Nieuwbakken singles Marieke en Stephanie maken een zware tijd door. Liefdespsycholoog Mirella Brok geeft tips.

De relatie van Marieke* (32) liep vier maanden geleden stuk, na drie jaar. Ze denkt dat de coronacrisis een rol heeft gespeeld in de breuk. "Het heeft zeker niet geholpen. Door de coronamaatregelen is mijn hele leven veranderd: ik ben bijna al mijn werk kwijt, was net verhuisd naar een nieuwe stad – zijn stad, waar ik verder niemand kende – en kon daar niets opbouwen omdat alles ineens dichtging. Ik had plots niets meer te doen, terwijl zijn leven gewoon doorging zoals voorheen. De dingen die al niet goed gingen in de relatie, werden nu pijnlijk duidelijk. De coronacrisis heeft versneld wat al gaande was."

Nu ze weer alleen is, voelt ze zich eenzamer dan ooit. Ze heeft haast geen werk, woont weer op zichzelf en kan door de coronamaatregelen nauwelijks afleiding zoeken om aan iets anders te denken dan haar ex. "Ik heb dit jaar al zoveel klappen gehad door corona, nu komt daar nog een grote klap bij. En mogelijkheden om mijn gedachten te verzetten zijn er bijna niet. Normaal gesproken zou ik lekker naar feestjes gaan en veel werken; dat kan nu allemaal niet. Wandelen heb je op een gegeven moment ook wel gezien."

Hokken door corona: 'Of elkaar niet zien of op elkaars lip, dan maar het laatste'
Lees ook

Hokken door corona: 'Of elkaar niet zien of op elkaars lip, dan maar het laatste'

Ook Stephanie (34) heeft het zwaar. Ze is sinds eind juni vrijgezel, na een relatie van negen jaar. "Ik was erachter gekomen dat hij al een tijdje vreemdging met een collega", vertelt ze. "Ik heb hem eerst nog een kans gegeven – hij was net 40 geworden, misschien is het een midlifecrisis, dacht ik nog – maar hij bleef maar twijfelen of ik het wel voor hem was. Dat trok ik niet langer. Ik heb hem voor de keuze gesteld: of je gaat helemaal voor me, of we kappen ermee. Helaas pakte dat anders uit dan ik had gehoopt."

Het huis waarin ze samenwoonden was gelukkig van haar, dus hij was degene die weer bij zijn ouders moest intrekken. Maar hoewel ze altijd goed alleen heeft kunnen zijn, is de huidige situatie iets te veel van het goede. "Ik voel me best eenzaam. Toen mijn vorige relatie uitging, ging ik ieder weekend met vriendinnen op stap, lekker de stad in, wijntjes drinken. Nu kan dat niet. Natuurlijk kun je wel één op één afspreken bij iemand thuis, maar dat is toch anders. Ik heb afleiding nodig om mijn gedachten te verzetten. Naar mijn werk mag ik ook al niet meer. Nu zit ik de hele dag alleen thuis."

Tinder installeren?

Nieuwe mannen ontmoeten is ook gecompliceerder nu de horeca weer dicht is. Marieke: "Vóór corona kon je naar de kroeg gaan, misschien iemand tegenkomen en even kijken of je nog een beetje in de markt lag. Die tussenstap is nu weg, je moet gelijk echt gaan daten. En waar spreek je dan af, de eerste keer? Ik ga niet gelijk naar iemands huis."

Stephanie moet er voorlopig niet aan denken. "Ik zit graag in een relatie, vond het heerlijk om leuke dingen te doen samen. Dat mis ik heel erg en dat zou ik heel graag weer willen. Maar zo’n lockdown maakt het er niet makkelijker op om nieuwe mensen te ontmoeten. En om nou een app als Tinder te installeren… ik weet nog niet goed wat ik daarvan vind."

Iedereen heeft het er wel over dat we op eenzame ouderen moeten letten, zegt Marieke, maar eenzame singles, zeker diegenen die net vrijgezel zijn geworden, moeten we ook niet uit het oog verliezen. "Je kunt er echt aan onderdoor gaan. Als ik mijn vriendinnen en mijn ouders niet had, zou ik niet weten hoe ik eraan toe was."

Eerste hulp bij een gebroken hart

Liefdespsycholoog Mirella Brok merkt in haar praktijk dat veel relaties zuchten onder de coronaperikelen. "Corona is stress en stress verandert mensen. Als ze allebei net een andere kant opgaan, komt de relatie onder druk te staan."

Blijkt de liefde er niet tegen bestand, dan mag je daar best even in zwelgen, vindt Brok. "Lekker met een bak ijs, zoals je altijd in chickflicks ziet. Elk verlies heeft het nodig dat er aandacht is voor het verdriet." Dat kan tijdens de (gedeeltelijke) lockdown gelukkig nog steeds. Wat minder makkelijk gaat, is wat daarna komt: verdergaan. "Naast het zwelgen is het ook nodig dat je jezelf vermanend toespreekt en zegt: tot hier en niet verder, nu gaan we naar de kroeg. Maar dat gaat nu niet; het is lastig om afleiding te zoeken en te focussen op de toekomst."

Zo voorkom je dat je eraan onderdoor gaat:

  1. "Schrijf erover. Door het op te schrijven, laat je het los. Je verandert je perspectief, je hersenen bekijken het letterlijk van de andere kant. Beantwoord voor jezelf de volgende vragen: Wanneer was onze relatie op zijn best? Wanneer op zijn slechtst? Hoe is het nu precies gekomen dat we uit elkaar zijn gegroeid? Wat is de les die ik hieruit wil meenemen? Door daar elke dag even over te schrijven, geef je jezelf de tijd om stil te staan bij de relatie. Als je niets anders meer kunt schrijven over die vragen, verbrandt, verscheur of begraaf je ze ritueel. Vastpakken en wegdoen, dat is in de kern het proces waar je doorheen moet."
  2. "Hoe moeilijk ook: minimaliseer het contact met je ex. Zoek elkaar in elk geval de eerstkomende maand niet op. Anders word je als vanzelf in het patroon getrokken dat in de relatie waarschijnlijk al ongezond was, want het is niet voor niets uit. Probeer niet te veel bezig te zijn met de ander, dan houd je jezelf gevangen. Focus op jezelf."
  3. "Beweeg. Maak een wandeling, ga sporten. Daarbij komen stofjes vrij die je net weer iets meer zin in het leven geven."
  4. "Vind de balans tussen stilstaan (zwelgen) en verdergaan (jezelf vermanend toespreken). Heb maar even lekker liefdesverdriet, dat hoort erbij als je iemand hebt liefgehad. Het doet zeer als diegene weggaat, heb het maar gewoon kut. Om daarna weer naar de toekomst te kijken en naar de mogelijkheden en misschien wel leukere personen die nu op je pad kunnen komen."
  5. "Zoek de allerbeste tip in jezelf. Ga op zoek naar wat voor jou werkt. Wat heb JIJ nu nodig? Dat kun je zomaar kwijtraken als je in je liefdesverdriet steeds gefocust blijft op die ander."

* De naam Marieke is op verzoek van de geïnterviewde gefingeerd. Haar echte naam is bekend bij de redactie.

Lees meer over
LiefdeLiefdesverdrietRelatieCoronacrisis in NederlandCoronamaatregelen