Gezin

De opvoedkwestie: 'Dochter boos over latere bedtijd oudere zus'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockDe opvoedkwestie: 'Dochter boos over latere bedtijd oudere zus'
RTL

Sadia heeft een dochter van zeven en eentje van elf jaar oud. De jongste is het er niet mee eens dat haar oudere zus nu later naar bed mag. Hoe zorgt Sadia voor harmonie in huis?

Lange tijd golden voor de dochters van Sadia precies dezelfde regels, en dat werkte prima: "Maar nu snakt mijn oudste dochter naar iets meer ruimte en vrijheid, zo wil ze graag iets later naar bed. Dat lijkt mij wel redelijk, dus ik sprak af dat ze voortaan een half uur langer beneden mag blijven. Haar jongere zusje gilt nu moord en brand en blijft boven net zo lang treuzelen, roepen en zeuren tot het voor de oudste tijd is om naar boven te gaan. Hoe zorg ik ervoor dat dit in betere harmonie gaat?"

De opvoedkwestie: 'Mijn kindje (1,5) slaapt ineens slecht'
Lees ook

De opvoedkwestie: 'Mijn kindje (1,5) slaapt ineens slecht'

Het is begrijpelijk dat het jongste kind zich verzet tegen deze nieuwe regel, zegt positief ouderschap expert Kate Foltynska: "Ze is gewend dat ze hetzelfde als haar zus mocht, en voor haar gevoel wordt ze nu benadeeld. Sta even stil bij de emotie van je kind, erken haar gevoel."

Om deze kwestie op te lossen, is het volgens Foltynska allereerst zaak om samen met je partner op één lijn te zitten: "Bespreek hoe laat jullie de kinderen echt boven willen hebben. Dan is dat alvast duidelijk. Ga daarna met z’n vieren om de tafel zitten en vraag aan je kinderen hoe jullie dit kunnen oplossen. Laat ze meedenken en zelf oplossingen aandragen. Want dat kunnen zij op hun leeftijd echt wel. Misschien is het bijvoorbeeld een idee dat ze wel samen naar boven gaan, maar dat de oudste nog een half uur in bed mag lezen? Wees als ouder observerend, draag niet te veel zelf aan. Vraag wie er een goed idee heeft en schrijf alles wat ze roepen op, zónder oordeel. Ga daarna samen door de lijst heen. Sommige opties zullen niet reëel zijn, leg dat dan ook uit: 'Als je pas zo laat gaat slapen, ben je de volgende dag te moe voor school en hockey.'"

'Zelf problemen kunnen oplossen is een vaardigheid die je je kinderen voor het leven meegeeft.'

"Tijdens het brainstormen is het dus wel belangrijk om als ouders kaders te stellen ('Om acht uur moeten jullie echt boven zijn') en daar duidelijk over te zijn, zegt Foltynska: "Kijk met welke oplossing iedereen tevreden is. Het is belangrijk om je kinderen hierbij te betrekken in plaats van je als ouder vooral autoritair op te stellen. Zelf problemen kunnen oplossen is een vaardigheid die je je kinderen voor het leven meegeeft. Oplossingsgericht kunnen denken heeft een kind ook nodig om niet in het negatieve te blijven hangen. Zo haal je de focus van het probleem af, je verlegt de aandacht juist naar andere kansen en mogelijkheden. Door te brainstormen voelt iedereen zich gezien en gehoord."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinSlaapSlaapproblemen