Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn zoon (13) scheldt erop los'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockDe opvoedkwestie: 'Mijn zoon (13) scheldt erop los'
RTL

Dionne is niet blij met het veranderende gedrag van haar dertienjarige zoon. Vooral het feit dat hij sinds een tijdje veel scheldt – óók met een ernstige ziekte - vindt zij onacceptabel. Hoe maakt ze daar een einde aan?

Ze weet niet of het bij zijn leeftijd hoort of dat hij graag 'stoer' wil overkomen, maar Dionne is hoe dan ook klaar met het taalgebruik van haar puber: "Sinds Thomas op de middelbare school zit, is hij veel meer gaan schelden. Ook met kanker, wat ik echt verafschuw en waar ik heel boos van word. Dan belooft hij erop te gaan letten, maar al snel gebruikt hij weer pittige krachttermen. Ik begrijp dat hij 'erbij' wil horen en dat dit waarschijnlijk een fase is, maar ik wil graag een einde maken aan dat gevloek. Hoe doe ik dat?"

De opvoedkwestie: 'Mijn dochtertje laat over zich heen lopen'
Lees ook

De opvoedkwestie: 'Mijn dochtertje laat over zich heen lopen'

Wat kinderen buitenhuis doen, daar heb je als ouder minder zicht op. Maar thuis mag je zeker duidelijke kaders stellen, want in huis moet iedereen het goed en fijn hebben, zegt positief ouderschap-expert Kate Foltynska: "Jullie leven samen en iedereen moet rekening houden met elkaar. Zeg je kind dat er thuis een duidelijke regel geldt: schelden met kanker mag simpelweg niet. En benadruk dat iedereen in huis zich aan die afspraak houdt, de regel geldt dus niet alleen voor hem."

"Om tot je zoon door te dringen, is het slim om het bij jezelf te houden: vertel hem wat het met jou doet als hij zulke woorden gebruikt. Misschien heb je wel iemand aan die rotziekte verloren. Leg hem uit waaróm je zijn gescheld zo pijnlijk vindt. Informeer hem naar wat hij eigenlijk zegt. Dat het een ernstige ziekte is waar veel mensen aan sterven. Een kind beseft dat misschien niet eens."

'Probeer het voor jezelf te relativeren. Vaak is vloeken een fase.'

Oftewel: geef als ouder uitleg, in plaats van alleen maar zeggen dat iets niet mag, zegt Foltynska: "Zo krijgt je kind een associatie bij het woord. Koppel er vervolgens een gevolg aan. Daarmee geef je je kind een keuze: als hij er toch voor kiest om zulke woorden te gebruiken, dan mag er bijvoorbeeld niet gegamed worden. Dat is niet zozeer straffen, maar meer een gevolg stellen als je kind zich niet aan deze samen opgestelde regel houdt."

"Belangrijk hierbij is dus dat deze afspraak van tevoren wordt gemaakt, en niet impulsief in het moment zelf. Het schelden afleren zal niet meteen vlekkeloos gaan, je kind zal eraan moeten wennen. En probeer het voor jezelf te relativeren. Vaak is vloeken een fase. Het hoort bij je ontwikkelen en dingen uitproberen. Dat gaat nu eenmaal met vallen en opstaan."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinTiener & puber