Etiquette

De vijf spelregels van... alleen zijn

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© iStockDe vijf spelregels van... alleen zijn
RTL

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van alleen zijn.

De situatie

Een gapend gat in je agenda, al dan niet bewust gekozen. Deze avond, dag, weekend of week ben je helemaal alleen. Hoe maak je het beste van Me, Myself & I?

De spelregels

1. Maak alleen niet eenzaam

Alleen zijn is niet hetzelfde als eenzaam zijn. Niks droevigs aan dus. Het is een staat van zijn, echt enkel met jezelf zijn. Bij eenzaamheid gaat het meer om je 'alleen voelen'. Dat kan ontstaan als je elke dag weer in je uppie op de bank zit, maar je kunt je ook eenzaam voelen onder mensen. Tijdens het Loneliness Experiment bleek dat maar liefst 40 procent van de jongeren tussen de 16 en 24 jaar zich vaak eenzaam voelt tegenover 27 procent van de 75-plussers. Volgens experts zou het weleens zo kunnen zijn dat dat eenzame gevoel juíst ontstaat doordat we zoveel tijd doorbrengen met andere mensen.

Dat alleen zijn helemaal niet leuk is, leren we eigenlijk al als kind, wanneer we naar onze kamer worden gestuurd als straf. "Alleen zijn zou juist een beloning moeten zijn", schrijft Sara Maitland in haar boek Alleen zijn. Hoe doe je dat?. "Ouders zouden eigenlijk moeten zeggen: 'Je hebt het heel goed gedaan, dus nu mag je naar je kamer om daar alleen te zijn en te doen waar je zelf zin in hebt'." 

Eigenlijk hebben we dus nooit geleerd om te genieten van alleen zijn. Op moeilijke momenten kan het helpen om je te realiseren wat de voordelen zijn van alleen zijn. Je kunt bijvoorbeeld eten wat en wanneer je wilt, een film kijken die niemand van je vrienden wil zien of een vakantie boeken zonder concessies te doen. Denk na over waar jij echt gelukkig van wordt. Hardlopen, dansen, yoga, schilderen, muziek luisteren, schrijven, lezen, een filmpje kijken op de bank: schrijf het voor jezelf op. Misschien helpt het ook wel om te bedenken waar je als kind gelukkig van werd. Plan een dag in die helemaal in het teken staat van jou. Ga een dagje naar de sauna of boek een retreat. Zo hoef jij je alleen nog maar te focussen op genieten in je uppie.

De vijf spelregels van... verbouwen
Lees ook

De vijf spelregels van... verbouwen

2. Dé kans om kritisch te kijken

Alleen-tijd geeft je de mogelijkheid om even uit te rusten en uit te zoomen. Wat wil je nu echt? Wat is jouw stem? Waar heb je zin in? Misschien kom je erachter dat je best veel 'opvulvriendschappen' hebt: relaties die je onderhoudt omdat je liever iets gaat doen op vrijdagavond dan alleen thuis zijn. Zelfs als je dan tijd doorbrengt met mensen waar je eigenlijk helemaal niet zoveel mee hebt. Door tijd met jezelf door te brengen en een beter begrip te krijgen van wie je bent en wat je wil in het leven, maak je automatisch ook betere keuzes over met wie je wilt zijn.

3. Ga gerust alleen op avontuur

Volgens Sara Maitland doe je er goed aan om te experimenteren met alleen zijn. Haar tip? Maak er een avontuur van. Ga alleen op reis, al is het maar een weekend naar een andere stad. Hoe reizen moet weet je waarschijnlijk al, je hoeft het nu alleen maar in je eentje te doen. Het idee is om je grenzen te verleggen in de verwachting van een nieuw soort plezier.

Je beloning is dubbele vrijheid: de vrijheid om jezelf te leren kennen en daarnaast een groter gevoel, namelijk je hebt iets bereikt dat je eerder niet zou durven. En wat de meeste mensen doodeng vinden. De meeste mensen dromen van iets wat ze graag willen, maar nooit doen omdat ze niet de juiste persoon hebben gevonden om samen mee te gaan. Maar de oplossing voor dit probleem is eigenlijk heel simpel: doe het met jezelf.

4. Claim je moment

Water, groente, zuurstof, alleen zijn. Zo primair is het. "I restore myself when I’m alone", zei Marilyn Monroe. Maar ook als je niet dagelijks voor de president zingt, doe je er goed aan om niet alleen goed met je alleen-tijd om te gaan, maar ‘m ook bewust in te plannen. Woon je met een heel gezin of huisgenoten? Ook dan kun je best organiseren dat er een moment is dat iedereen even de hort op gaat. Stuur je kinderen om een boodschap wanneer je partner gaat sporten, of geef ze een avondje bios cadeau met een film die jij toch niet hoeft te zien. Hoef je niet geheimzinnig over te doen hoor, je mag gewoon zeggen dat je dolgraag even het rijk voor jezelf alleen wil.

5. Gun jezelf een dagelijkse dosis

Hoelang en hoe vaak zouden we dan alleen moeten zijn? Dat hangt van je persoonlijkheid af. Mensen die extravert zijn en energie halen uit sociale interactie hebben een andere behoefte dan de introverten onder ons. Maar voor de meeste mensen is een dagelijks moment alleen al heilzaam. Zoals de tien minuten dat je op de trein wacht.

Wekelijks een uur door het bos wandelen of een avond op je eigen kamer doorbrengen, zonder digitale lijntjes, zonder apps en zonder impulsen zijn simpele maar doeltreffende manieren om nog meer te profiteren van de positieve effecten. Maak jezelf regelmatig bewust los van alle prikkels van het dagelijks leven. Zo kun je meer contact maken met jezelf - en als je naar buiten gaat - ook met de natuur en het grotere geheel.

Elke week 'Spelregels' volgen? Klik dan op de 'Spelregels'-tag hieronder en vervolgens op 'Volgen'.

Lees meer over
SpelregelsEtiquette