De opvoedkwestie

Myra: 'Mijn man wil dat de baby op zijn eigen kamertje slaapt. Ik niet.'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockMyra: 'Mijn man wil dat de baby op zijn eigen kamertje slaapt. Ik niet.'
RTL

Dat de vijf maanden oude zoon van Myra nog steeds bij haar en haar man op de kamer slaapt, vindt zij geen enkel probleem. Maar haar man wil dat hij naar zijn eigen kamertje verkast. Wat nu?

Helaas liggen Myra en haar man niet op dezelfde lijn als het gaat over het slapen met hun baby. "Olivier slaapt nog steeds in een co-sleeper naast ons bed. Ik vind het heerlijk om hem dichtbij te hebben en vind het ook een fijn idee dat we dichtbij zijn als hij ons nodig heeft. Maar mijn man heeft last van de geluidjes en vindt het tijd dat hij naar zijn eigen kamer verhuist. Ik heb hier moeite mee. Hoe komen we hieruit?"

Maartjes ouders willen niet oppassen: 'Dat vind ik pijnlijk'
Lees ook

Maartjes ouders willen niet oppassen: 'Dat vind ik pijnlijk'

In veel culturen slapen baby’s en jonge kinderen met hun ouders, zegt orthopedagoog Loes Waanders: "In Nederland zie je dat het co-slapen wel wat meer toeneemt maar nog niet heel gangbaar is. Voordelen zijn inderdaad het gevoel van geborgenheid en dat jouw kind dichtbij is waardoor sommige ouders juist makkelijker slapen omdat ze weten dat ze hun kind toch horen als er iets is."

"Maar dit geldt niet voor iedereen. De geluidjes die jouw kind maakt kunnen ook voor een lichte slaap zorgen. Daarom is het belangrijk om het gesprek hierover aan te blijven gaan vanuit jullie gezamenlijke belang, en dat is jullie kind én jullie eigen behoeftes. Kijk of er opties zijn die tegemoet kunnen komen aan jullie beide behoeftes. Of misschien zijn er tussenvarianten, bijvoorbeeld dat je partner oordopjes indoet."

"Misschien zijn er nog meer dingen aan het co-slapen die hem tegenstaan, naast de geluidjes."

De combinatie van een baby en korte nachten kan pittig zijn, dus om te voorkomen dat dit een verhitte discussie wordt, geeft Waanders enkele tips. "Praat vanuit de ik-vorm en vermijd interpretaties - 'Wat weet jij er nou van?'- want dan gooi je de deur al dicht en is er eigenlijk geen gesprek meer mogelijk. Beschrijf je wens, bijvoorbeeld dat je het in elk geval fijn zou vinden om nog samen te slapen zolang jij nog borstvoeding geeft."

"Vraag door naar de beleving van je partner, zodat hij het gevoel heeft dat hij ook wordt gehoord. Misschien zijn er nog meer dingen aan het co-slapen die hem tegenstaan, naast de geluidjes. Wellicht mist hij ook het moment waarop jullie even als partners samen zijn. Dan kun je kijken hoe je dit meer kunt creëren. Ook belangrijk: bespreek dit op een rustig moment, niet midden in de nacht uit frustratie."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinSlaapBabyKindOpvoeding