De opvoedkwestie

Viola: 'Hoe overleven we de autorit naar Zuid-Frankrijk met een peuter?'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockViola: 'Hoe overleven we de autorit naar Zuid-Frankrijk met een peuter?'
RTL

Viola heeft zeker zin in haar zomervakantie, maar ziet ook op tegen de lange autoreis naar hun vakantiebestemming met haar driejarige peuter. Wat kan ze doen?

De camping is geboekt en Viola kan niet wachten om lekker tijd door te brengen met haar driejarige zoon en vriend. Toch maakt ze zich ook druk. "Deze zomer gaan we voor het eerst met onze zoon met de auto naar Zuid-Frankrijk. Het wordt een lange rit en ik ben bang dat hij dit niet volhoudt en veel gaat huilen. Hoe voorkomen we dit?"

Myra: 'Mijn man wil dat de baby op zijn eigen kamertje slaapt. Ik niet.'
Lees ook

Myra: 'Mijn man wil dat de baby op zijn eigen kamertje slaapt. Ik niet.'

First things first, tipt orthopedagoog Loes Waanders: "Doe allereerst aan verwachtingsmanagement: probeer vooraf te kijken hoe je voor jezelf een realistische verwachting kan scheppen. Verwacht niet van een driejarige dat hij de hele rit naar Frankrijk vrolijk zingend doorkomt. Ongemerkt leg je een te hoge lat neer voor jezelf en jouw kind."

Onvoldoende tijdsbesef

"Een driejarige beschikt nog over onvoldoende tijdsbesef dus dat maakt zo’n lange reis best ingewikkeld. Wat je kunt doen, is een overzicht van herkenningspunten op een groot A4 tekenen die hij onderweg kan doorstrepen als je het hebt gepasseerd. Op deze manier kun je enigszins laten zien hoe 'ver' jullie zijn. Een timer tot de volgende stop kan ook fijn zijn. Hiermee geef je hem ook enigszins een gevoel van controle."

"Hoe fitter jij de auto instapt, hoe makkelijker het is om zelf rustig te blijven tijdens de rit."

Feit: een autoreis is voor jonge kinderen vrij saai. Hun spanningsboog is kort, waardoor activiteiten vaak maar van korte duur leuk zijn. Toch kun je een paar dingen doen, zegt Waanders. "Neem voldoende activiteiten mee die geschikt zijn voor in de auto. Geef niet alles in één keer, zodat je hem regelmatig iets nieuws kan aanbieden. Ook eten geef je in kleine porties zodat hij wat vaker kan 'snacken'."

's Nachts rijden

"Regelmatig stoppen en bewegen als je merkt dat je kind hier behoefte aan heeft, is ook handig. ‘s Nachts rijden kan fijn zijn als je kind slaapt, gevoelsmatig duurt de reis minder lang als je een groot deel van de rit slapend doorbrengt."

Tot slot ligt een groot aandeel bij jezelf, zegt de orthopedagoog: "Jouw eigen houding is ook van invloed. Zie je tegen de rit op of slaap je slecht omdat je bang bent dat je iets vergeet? Hoe rustiger en fitter jij de auto instapt, hoe makkelijker het is om rustig te blijven tijdens eventuele tranen of een boze bui van je kind."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinOpvoedingVakantieAuto