De opvoedkwestie

Annegien is snel zwanger van de tweede: 'Hoe vertel ik dit op mijn werk?'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockAnnegien is snel zwanger van de tweede: 'Hoe vertel ik dit op mijn werk?'
RTL

Annegien kon het haast niet geloven toen ze kort na de geboorte van haar eerste kind opnieuw zwanger bleek te zijn. Ze zal weer verlof opnemen en vindt het moeilijk dit op haar werk te vertellen.

De wens voor een tweede kind was er, maar dat het zo snel raak zou zijn had Annegien niet verwacht. "Ik ben net weer een maand aan het werk na mijn zwangerschapsverlof, en ben nu alweer zwanger van mijn tweede kindje. Ik durf het haast niet op mijn werk te vertellen. Ik voel me zo schuldig naar mijn collega's toe die mijn hulp goed kunnen gebruiken door het personeelstekort. Hoe ga ik om met dit schuldgevoel?"

Viola: 'Hoe overleven we de autorit naar Zuid-Frankrijk met een peuter?'
Lees ook

Viola: 'Hoe overleven we de autorit naar Zuid-Frankrijk met een peuter?'

Schuldgevoel over het zwangerschapsverlof is iets wat orthopedagoog Loes Waanders veel ziet in haar werk. "Dit komt vaak voort uit een sterk verantwoordelijkheidsgevoel. Mijn eerste advies is: maak van het organisatieprobleem – het personeelstekort - niet jouw eigen probleem. Stel jezelf de vraag: hoe zou ik het vinden als het mijn collega zou overkomen? Waarschijnlijk ben je dan een stuk milder voor jezelf."

"Wees er alert op dat je niet gaat overcompenseren in de maanden die je nu nog werkt, dus dat je extra taken overneemt en veel werkt om jouw afwezigheid goed te maken. Dat hoeft niet. Bewaak jouw grenzen zoals je ook had gedaan als je niet zwanger zou zijn."

"Druk de emotie niet weg en wees eerlijk dat je het moeilijk vindt dat je onverwachts zwanger bent."

Schuldgevoelens loslaten doe je door te erkennen wat je lastig vindt, zegt Waanders. "Druk de emotie niet weg en wees eerlijk dat je het moeilijk vindt dat je onverwachts zwanger bent en daardoor minder beschikbaar bent als werknemer. Wees je bewust van je gedachten: hoe meer jij tegen jezelf blijft zeggen dat het 'echt heel erg is voor jouw collega's', hoe meer dit jouw waarheid wordt en hoe meer je jouw gedrag hierop gaat aanpassen met overcompensatie, onrust en onzekerheid als gevolg."

"Beter is het om je te richten op waar je wel invloed op hebt. Zet die gedachte om naar een zin die jou het gevoel geeft dat het oké is, bijvoorbeeld: 'Ik heb hier nu geen invloed op en zonder mij draait de organisatie ook door.' Herhaal dit dagelijks zodat je dit ook meer gaat voelen."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinZwangerschapKindBaby