De opvoedkwestie

Suzan vreest dat zoons zich vervelen in de vakantie: 'Ruzies en gedoe'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockSuzan vreest dat zoons zich vervelen in de vakantie: 'Ruzies en gedoe'
RTL

Suzan weet niet zo goed hoe ze de vakantie moet invullen met haar twee zoons van acht en tien. Ze is bang dat zij zich gaan vervelen. Hoe voorkomt ze dat?

Hoewel Suzan snakt naar vrije tijd, is ze ook een beetje huiverig voor de vakantieperiode. "We gaan slechts een weekje weg in de vakantie. Nu ben ik bang dat mijn zoons zich stierlijk gaan vervelen de rest van de tijd, met ruzies en gedoe als gevolg. Hoe voorkom ik dit?"

Annegien is snel zwanger van de tweede: 'Hoe vertel ik dit op mijn werk?'
Lees ook

Annegien is snel zwanger van de tweede: 'Hoe vertel ik dit op mijn werk?'

Veel ouders zijn tegenwoordig bang voor verveling, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching. "Ik ben van mening dat kinderen te veel vermaakt worden door hun ouders. Er worden continu uitstapjes gemaakt, ze worden van dierentuin naar pretpark gesleept. Maar een vakantie is ook bedoeld om uit te rusten, die hoeft helemaal niet volgepropt te worden."

"Kinderen kunnen tegenwoordig amper zelf spelen, omdat ze steeds vermaakt worden. Terwijl juist door verveling mooie ideeën ontstaan. Een kinderbrein is flexibel, daar zit veel fantasie in. Door steeds voor entertainment te zorgen, ontneem je hen de mogelijkheid om hun creativiteit en fantasie te ontwikkelen."

"Uitstapjes hoeven niet elke dag, en ook niet groots en meeslepend te zijn."

Door kinderen zich te laten vervelen, gaan ze vanzelf wel spelen. En dat heeft veel voordelen, zegt Bobeldijk. "Zeker voor kinderen die op school niet altijd goed meekomen. Door te spelen, ontdekken ze waar ze wél goed in zijn: in klimmen, hutten bouwen of voetballen. Dat is goed voor het zelfvertrouwen."

De coach zegt overigens niet dat uitstapjes helemaal uit den boze zijn. "Tuurlijk is het leuk om soms iets te ondernemen in een andere omgeving. Maar dat hoeft niet elke dag, en ook niet groots en meeslepend. Je kunt ook naar een strandje in de buurt gaan. Ouders vergeten soms dat vooral kleine kinderen een kleine wereld hebben en helemaal niet zoveel prikkels nodig hebben. Eendjes voeren in het park is dan al spannend zat."

Mooie herinneringen

"Sociale media spelen ook een rol. Je ziet online andere ouders van alles ondernemen met hun kroost en dan voel je je schuldig: doe ik wel genoeg met de kinderen? Maar mooie herinneringen zitten voor kinderen heus niet in veel uitstapjes maken, die zitten in een fijne sfeer thuis."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinOpvoedingVakantieVrije TijdSociale Media