De opvoedkwestie

Eline: 'Hoe voorkom ik geruzie tussen mijn dochters op de achterbank?'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockEline: 'Hoe voorkom ik geruzie tussen mijn dochters op de achterbank?'
RTL

Het is een lange rit naar hun vakantieadres in Italië, en met twee kibbelende dochters op de achterbank vreest Eline het ergste. Hoe voorkomt ze oorlog in de auto?

Het zijn twee pittige meiden die zich de kaas niet van het brood laten eten, legt Eline uit. "Mijn dochters van negen en elf vliegen elkaar thuis al continu in de haren en op vakantie is dat helaas niet anders. Ik vrees voor de lange rit richting Italië, waarbij ze elkaar op de achterbank de hersens inslaan. Hoe houden we het toch gezellig?"

Suzan vreest dat zoons zich vervelen in de vakantie: 'Ruzies en gedoe'
Lees ook

Suzan vreest dat zoons zich vervelen in de vakantie: 'Ruzies en gedoe'

Ouders wereldwijd mogen de hedendaagse technologie wel dankbaar zijn, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "Sinds het bestaan van iPads is het aantal ruzies onderweg naar het vakantieadres waarschijnlijk al een stuk afgenomen. Oftewel: wees niet te streng wat betreft schermtijd in de auto. Luisterboeken kunnen ook een goede afleiding zijn."

"Ruzies of gezeur over snoep voorkom je door kinderen al meteen hun voorraad met snaai te geven. Wees duidelijk dat dit alles is wat ze krijgen, op is op. Daarmee geef je hen zelf de verantwoordelijkheid over hun eten en weten ze waar ze aan toe zijn. Je voorkomt hiermee ook dat je om het kwartier 'nee' moet verkopen als de achterbank om snoep vraagt, wat ook niet bevorderlijk is voor de sfeer."

"Soms kan het helpen om de auto-indeling om te gooien: een kind voorin en een ouder achterin."

Ontstaan er irritaties, dan is afleiding het belangrijkste, zegt Bobeldijk. "Speel bijvoorbeeld nummerbordenbingo waarbij ze getallen mogen afstrepen die ze op auto’s zien of stel een gekke vraag. Of laat ze ieder uur een klein cadeautje uitpakken. Herken wanneer de spanning oploopt en doorbreek het dan. Soms kan het helpen om op dat moment de auto-indeling om te gooien: een kind gaat voorin zitten, een ouder achterin. Door deze wisseling doorbreek je de dynamiek."

"Als er toch bonje komt, bedenk dan dat je als ouder niet alles hoeft op te lossen. Je kunt ook een keer zeggen dat iedereen z’n mond moet houden en uit het raam moet kijken. En onthoud: dit gaat voorbij, iedere kilometer is er eentje."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinOpvoedingVakantieAutoItalië