De opvoedkwestie

Sabina: 'Mijn schoonouders komen te vaak langs'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockSabina: 'Mijn schoonouders komen te vaak langs'
RTL

Hoewel Sabina haar schoonouders erg aardig vindt, komen zij naar haar smaak iets te vaak langs sinds haar zoontje vijf maanden geleden werd geboren. Hoe kan ze dit bespreekbaar maken?

Ze houdt niet van confrontaties en is bang voor ruzie, geeft Sabine eerlijk toe. "Ik wil niet dat dit een heel ding wordt. Maar sinds ons zoontje er is, komen mijn schoonouders te pas en vooral te onpas bij ons langs. Ik vind het too much, van mij hoeft dat niet zo. Maar hoe breng ik dit ter sprake zonder hen te kwetsen?"

Indy geeft haar dochtertje (2) borstvoeding: 'Moet ik stoppen?'
Lees ook

Indy geeft haar dochtertje (2) borstvoeding: 'Moet ik stoppen?'

First things first: ga vooral hierover met je partner in gesprek, zo adviseert therapeut en postpartumspecialist Tilda Klumpenaar: "Vraag hoe hij dit ziet en kijk of jullie op één lijn zitten. Zoek eventueel een middenweg en maak samen een afspraak over welke frequentie jullie beiden acceptabel vinden."

"Natuurlijk is het lastig om dit daarna aan te kaarten bij je schoonouders. De angst om niet aardig gevonden te worden zit bij veel mensen erg diep, en zeker bij familie is het extra complex om iets te zeggen. Je wilt niet respectloos zijn en de banden zijn vaak sterk: het blijft toch je (schoon)moeder. Bovendien hebben zij in dit geval geen kwade bedoelingen, ze zijn gewoon enthousiast over hun kleinzoon."

"Als jij geen grenzen stelt, gaat het altijd ten koste van jezelf, niet van de ander."

Maar ondanks andermans goede bedoelingen is het nog altijd wijs om je grenzen aan te geven, zegt Klumpenaar. "Als jij een gebroken nacht hebt gehad, dan is het logisch dat je niet direct zin hebt in bezoek. Not today, en dat is prima. Je mag er altijd voor kiezen om lekker op de bank te cocoonen met je gezinnetje."

"Breng de boodschap beleefd maar duidelijk aan je schoonouders: 'We vinden het superleuk dat jullie zo gek zijn op onze zoon, maar we willen graag de ruimte voelen om nee te zeggen als het ons niet uitkomt.' Als jij geen grenzen stelt, gaat het namelijk altijd ten koste van jezelf, niet van de ander."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.

Lees meer over
De opvoedkwestieBabyGezinFamilie