De opvoedkwestie

Indy geeft haar dochtertje (2) borstvoeding: 'Moet ik stoppen?'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockIndy geeft haar dochtertje (2) borstvoeding: 'Moet ik stoppen?'
RTL

Indy geeft haar tweejarige dochter nog altijd borstvoeding, maar niet iedereen in haar omgeving is het daarmee eens. Hoe gaat ze om met alle kritiek?

Nadat haar dochter een jaar was geworden, begon het commentaar, merkte Indy. "Nu is ze inmiddels twee en vindt iedereen dat ik maar moet stoppen met de borstvoeding. Maar ik zie dat zij ervan geniet en zelf vind ik het ook geen probleem om nog langer te voeden. De kritische opmerkingen doen me wel iets. Hoe ga ik hiermee om?"

Milou's dochter (7) flapt alles eruit: 'Zo, die is dik!'
Lees ook

Milou's dochter (7) flapt alles eruit: 'Zo, die is dik!'

Iedereen vindt altijd wel iets van wat je doet en als je je dat aantrekt, heb je eigenlijk geen leven, zo relativeert therapeut en postpartumspecialist Tilda Klumpenaar. "Vooral bij je eerste kind ben je vaak ontvankelijk voor kritiek, maar als moeder weet je altijd zélf wat het beste is voor jou en je kind, en niet de buurvrouw of je tante."

"Ik zie in mijn praktijk vaak vrouwen die voelen dat ze overal verantwoording over moeten afleggen, maar dat hoeft helemaal niet. Als jij je goed voelt bij jouw keuze, dan is het automatisch ook de juiste keuze. Dus als je borstvoeding wilt blijven geven, dan moet je dat vooral doen."

"Hoe vaker jij je grenzen aangeeft, hoe makkelijker het je afgaat."

En wat te doen met kritiek en ongewenste 'adviezen'? Grenzen stellen is hierbij erg belangrijk, zegt Klumpenaar. "Geef aan: 'Ik vind het niet prettig dat je dit zegt, ik wil niet dat je dat doet.' Overigens kun je dit ook later aangeven, want vaak sta je op het moment zelf met je mond vol tanden. Maar er later op terugkomen is net zo krachtig."

"Maling hebben aan de mening van anderen is makkelijker gezegd dat gedaan, maar oefening baart echt kunst. Hoe vaker jij je grenzen aangeeft, hoe makkelijker het je afgaat."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.

Lees meer over
De opvoedkwestieBorstvoedingBabyKindGezinOpvoeding