Asking for a friend

Joke: 'Mijn zoon heeft acnelittekens in zijn gezicht. Hoe krijgen we die weg?'

Door Eveline Domevscek··Aangepast:
© Getty ImagesJoke: 'Mijn zoon heeft acnelittekens in zijn gezicht. Hoe krijgen we die weg?'
RTL

Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. De zoon van Joke heeft veel acnelittekens in zijn gezicht. Een vervelende herinnering aan zijn pubertijd waarin hij veel puistjes had. Kan hij nog iets tegen deze littekens doen?

De zoon van Joke is inmiddels 26 jaar maar hij wordt dagelijks herinnerd aan zijn pubertijd. Toen had hij namelijk last van zware acne in zijn gezicht en aan de bovenkant van zijn rug. "Het is zo zonde en vervelend. Overal in zijn gezicht heeft hij putjes en littekens. Hij is hier erg onzeker over. Door zijn baard zie je het wel minder, maar op zijn wangen zijn de putjes en littekens nog goed zichtbaar. Is hier nog iets tegen te doen om ze minder te laten opvallen?"

Onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie Jetske Ultee heeft goed nieuws voor de zoon van Joke. "Littekenvorming is een zeer bekend, veelvoorkomend gevolg van acne. Je hebt wat geduld nodig, maar er is zeker wat te doen aan de 'putjes' en littekens die zijn ontstaan."

Romy: 'Hoe kom ik van mijn koopverslaving af?'
Lees ook

Romy: 'Hoe kom ik van mijn koopverslaving af?'

Voor putjes en diepere littekens moet de diepere huidlaag worden behandeld. "Er zijn meerdere opties maar ik denk dat je het beste resultaat krijgt met een diepe peeling of laserbehandeling. Deze behandelingen zorgen - heel kort gezegd - voor de aanmaak van nieuwe huid. Bij een peeling gebruiken huidtherapeuten een zuur om diep in de huid te komen. In het geval van jouw zoon zou ik waarschijnlijk kiezen voor een peeling met TCA (trichloorazijn). Je hebt hier wel een aantal behandelingen voor nodig om effect te gaan zien."

Bij de diepere littekens kan deze behandeling nog worden gecombineerd met microneedling. Daarmee komt de peeling nóg dieper in de huid om het litteken aan te pakken.

Onze expert: Dr. Jetske Ultee is onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie. Ze heeft een eigen cosmeticalijn, schrijft een blog en schreef het 'Huidboek'.© Dr. Jetske Ultee
Onze expert: Dr. Jetske Ultee is onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie. Ze heeft een eigen cosmeticalijn, schrijft een blog en schreef het 'Huidboek'.

Een ander traject waar Jokes zoon voor zou kunnen kiezen is dat met de zogenoemde ‘gefractioneerde laser’. Deze behandeling gaat als volgt: er worden heel kleine gaatjes in de huid gemaakt waardoor het litteken als het ware gecontroleerd wordt stukgemaakt.

"Hierna gaat de huid zich weer mooier herstellen. Helaas is niet te voorspellen hoeveel behandelingen hiervan nodig zijn. Vaak zie je al wel resultaat na de eerste behandeling, maar voor het mooiste resultaat moet je toch eerder denken aan zo’n vier tot zes behandelingen. Beide behandelingen voeren wij trouwens ook uit in ons Skincare Centre."

Voorkomen van acne  

Voor degenen die dit lezen en die op dit moment last hebben van acne, onthoud: voorkomen is beter dan genezen. Ultee: "Zorg dat je op tijd hulp inschakelt om op een goede en snelle manier van je acne af te komen. Hoe eerder wordt begonnen met een effectieve therapie, hoe beter. Zo voorkom je dat je uiteindelijk moet overgaan tot littekenbehandelingen."

Rubriek: Asking for a friend 

In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek snel verschijnen.

Lees meer over
Asking for a friendUiterlijke verzorgingTiener & puberMoeder