De opvoedkwestie

Elines dochter durft niet alleen boven te zijn: 'Altijd een hoop gehuil en gedoe'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockElines dochter durft niet alleen boven te zijn: 'Altijd een hoop gehuil en gedoe'
RTL

Het valt Eline op dat haar achtjarige dochter niet alleen boven durft te zijn en dat zorgt soms voor lastige situaties. Hoe helpt zij haar dochter hiermee?

Dat haar kind geen durfal is, weet Eline allang. "Mijn dochter is vrij angstig aangelegd. Zo durft ze nog steeds niet alleen boven te zijn. Dus als ze iets van haar kamer nodig heeft, wil ze altijd dat ik meeloop. Daar heb ik helemaal geen zin in, dus dat wordt altijd een drama met een hoop gehuil en gedoe voordat ze het met veel tegenzin toch doet. Hoe neem ik die angst weg bij haar?"

De zoons van Miranda maken er thuis een bende van: 'Ik ontplof dagelijks'
Lees ook

De zoons van Miranda maken er thuis een bende van: 'Ik ontplof dagelijks'

Angst kan bij kinderen al vrij snel groot worden, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "Hoe meer je daar als ouder in meegaat, hoe minder je kind zal durven. Maar negeren is ook geen optie. Dan neem je het gevoel van je kind niet serieus, terwijl voor haar deze angst heel echt voelt. Ze is oprecht bang."

"De oplossing kan zijn om het meelopen naar boven stap voor stap af te bouwen. Eerst loop je mee tot haar slaapkamerdeur, dan tot de overloop, dan tot boven aan de trap en dan steeds wat treden naar beneden. Op die manier doet jouw dochter succeservaringen op, waardoor ze meer zelfvertrouwen krijgt."

"Hoe vaak heeft ze al meegemaakt dat ze boven een monster zag?"

Het gesprek aangaan met je kind om de angst te ontleden, kan ook goed werken, zegt Bobeldijk. "Vraag aan je kind wat er zou kunnen gebeuren als ze alleen boven is. Misschien is ze bang dat een monster haar pakt. Vraag dan hoe groot de kans is dat dit gebeurt, en wat zou ze kunnen doen áls het gebeurt? Hoe vaak heeft ze al meegemaakt dat ze boven een monster zag? Door samen zo’n kansberekening te maken, geef je je kind een realistischer beeld en laat je haar inzien dat de kans op zoiets echt heel klein is. Je kunt als ouder wel zeggen dat het allemaal onzin is, maar je hebt er echt meer aan als jouw kind dat zelf inziet."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinOpvoedingFobieën en angstenKind