De opvoedkwestie

Lizets dochter zit na de zomer niet meer bij haar vriendin op school: 'Voorzie 'n groot drama'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockLizets dochter zit na de zomer niet meer bij haar vriendin op school: 'Voorzie 'n groot drama'
RTL

De negenjarige dochter van Lizet zit nu al in zak en as omdat zij volgend schooljaar in een ander schoolgebouw zit dan haar beste vriendinnetje. Hoe helpt Lizet haar?

Gisteravond begon haar dochter plots weer te huilen, vertelt Lizet. "Ze was zó verdrietig. Volgend jaar zit mijn dochter in een ander schoolgebouw dan haar beste vriendinnetje en hebben ze de pauzes niet meer op hetzelfde schoolplein. Mijn dochter maakt zich hier nu al vreselijk druk over. Ik probeer haar te stimuleren om nu ook al met anderen te spelen, maar ze klampt zich vast aan die vriendin. Ik voorzie een groot drama na de zomervakantie. Hoe help ik haar hiermee?"

Hildes zoontje houdt van 'meisjesdingen' en daar vindt de buitenwereld nogal wat van
Lees ook

Hildes zoontje houdt van 'meisjesdingen' en daar vindt de buitenwereld nogal wat van

Dat dit een vervelende kwestie is, kan opvoedcoach Sophia van Splunteren zich goed voorstellen. "Het is niet makkelijk als je beste vriendin ineens ergens anders zit en je in de pauzes niet meer samen kunt spelen. Het is toch veiligheid en betrouwbaarheid waar jouw dochter op kan leunen, zeker in die leeftijd. 

Toch zien wij in de praktijk dat een verandering van omgeving, bijvoorbeeld naar een nieuwe school gaan, uiteindelijk weinig tot geen impact heeft op het geluksgevoel van kinderen."

Uit de comfortzone

"Daarbij, jouw dochter krijgt nu de kans om nieuwe kinderen te ontmoeten en nieuwe vrienden te maken, terwijl we soms in de comfortzone van bepaalde vriendschappen minder flexibel blijven. Het hangen aan vriendinnen en vrienden is normaal, maar het is ook goed voor haar om te ervaren hoe het is zonder haar bff. Kinderen die in meerdere situaties meerdere vrienden moeten maken, worden later ook volwassenen die zich makkelijker in nieuwe situaties storten."

"Ze moet het zelf gaan ervaren als die vriendin er niet meer is, en dan zal ze in actie komen."

Maar hoe kan Lizet haar dochter hierbij steunen? "Ik zou vooral het gesprek aangaan", tipt de opvoedcoach. "Vraag wat ze er zelf zo moeilijk aan vindt, wat haar grootste angst is, en wat haar zou helpen. Je kunt natuurlijk haar alvast stimuleren, maar ik zou dit niet forceren. Ze moet het zelf gaan ervaren als die vriendin er niet meer is, en dan zal ze in actie komen. Vaak zie je dat er dan ineens weer nieuwe dingen ontstaan, waar je soms geen oog voor hebt als je in een hechte vriendschap zit."

Geen geforceerde speelafspraakjes

"Hier is het belangrijk dat jij weet dat het goed gaat komen, en dit vertrouwen aan haar uitstraalt. Ik zou niet geforceerd allerlei speelafspraakjes gaan maken, dan wordt het juist een groot ding. Als jij je minder druk gaat maken, zal je zien dat je dochter dit ook gaat doen."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinOpvoedingVriendschapSchoolkindVakantie