De opvoedkwestie

Het zoontje (5) van Alex geeft de voorkeur aan oma: 'Sneu voor opa'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStock Het zoontje (5) van Alex geeft de voorkeur aan oma: 'Sneu voor opa'
RTL

De vijfjarige zoon van Alex is erg eenkennig. Dit uit hij ook tegenover zijn opa. Alex vindt dit sneu voor zijn schoonvader. Hoe pakt hij dit aan?

Het zoontje van Alex heeft altijd al een sterke voorkeur gehad voor bepaalde personen, maar hij hoopte dat dit zou veranderen. "Helaas is Midas nog altijd erg eenkennig. Hij lijkt zich vooral af te zetten tegen zijn opa. Als hij bij opa en oma is - eens per week - wil hij alleen door zijn oma opgetild, geknuffeld of geholpen worden."

"Ik vind die continue afwijzing sneu voor mijn schoonvader en ik snap het ook niet, het is een lieve man die gek is op zijn kleinzoon. Mijn zoon kan er ook geen goede reden voor geven, ik heb er al vaak naar gevraagd. Hoe kunnen we dit aanpakken?"

Lizets dochter zit na de zomer niet meer bij haar vriendin op school: 'Voorzie 'n groot drama'
Lees ook

Lizets dochter zit na de zomer niet meer bij haar vriendin op school: 'Voorzie 'n groot drama'

Het is een lastige situatie waarbij je niemand wilt kwetsen, zegt opvoedcoach Sophia van Splunteren. "Toch is het niet vreemd dat kinderen een voorkeur hebben voor een opa of oma, hetzelfde als bij ouders. Het kan een onderliggend onderbuikgevoel zijn van je kind, maar ook een fase van eenkennigheid. Of het kan een energie zijn, die jij wellicht niet ziet maar jouw kind wel voelt. Kinderen reageren als ze jong zijn enorm onbewust op andere mensen, veelal vanuit hun intuïtie."

Betere klik

"Dit betekent niet meteen dat er iets geks aan de hand is, maar puur dat ze zich minder op hun gemak voelen bij deze persoon. Net als dat kinderen bij ouders een voorkeur kunnen hebben, het kan ook zijn dat ze zich door de ene ouder of grootouder gewoon beter gezien voelen, of een betere klik hebben. Ouders willen dit vaak begrijpen, maar dit lukt niet altijd."

"Soms zie je als kinderen ouder worden dat ook hun voorkeursouder gaat veranderen."

Toch hoeft de reden hiervoor niet per se heel diep te gaan, zegt Van Splunteren. "Het is mogelijk dat jouw kind nu eenmaal liever bij oma is. En dat dit weer overgaat. Soms zie je als kinderen ouder worden dat ook hun voorkeursouder gaat veranderen, omdat ze minder behoefte hebben aan het verzorgende en meer aan het 'dingen doen'. Wellicht dat jouw kind zich bij oma iets vertrouwder voelt omdat zij meer oog heeft voor het emotionele stuk, dus voor de gevoelens van je kind."

Niet persoonlijk

"Wat belangrijk is, is dat jij het niet hoeft op te lossen. Als jouw schoonvader ermee zit, geef dan vooral aan dat het niet persoonlijk is, dat is het nooit. Wij volwassenen kunnen ons enorm van de wijs laten brengen door gedrag van heel jonge kinderen, terwijl dit vooral onze wonden en onze invulling zijn. Een kind bedoelt er niets kwaads mee."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinKindMenselijk gedrag