De opvoedkwestie

Ella's jongste dochter voelt zich onzeker door haar knappe zus: 'Ben ik dan niet mooi?'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStock Ella's jongste dochter voelt zich onzeker door haar knappe zus: 'Ben ik dan niet mooi?'
RTL

De negenjarige dochter van Ella is een mooi meisje dat veel aandacht krijgt vanwege haar looks. Ella vindt dit jammer voor haar jongere zusje. Hoe gaan ze daarmee om?

Als peuter was haar dochter al een blikvanger, zegt Ella. "En nog steeds is Isa erg knap, al mag je dat misschien niet zeggen van je eigen kind. Ze heeft weleens modellenwerk gedaan en krijgt veel complimenten en aandacht. Dit is soms sneu voor haar zevenjarige zusje, die vraagt weleens aan mij vraagt: 'Ben ik dan niet mooi?' Hoe gaan we hiermee om?"

De buurkinderen van Ilse spelen altijd in haar huis: 'Voel me een oppas'
Lees ook

De buurkinderen van Ilse spelen altijd in haar huis: 'Voel me een oppas'

De vraag is of het echt sneu is voor de jongste dochter van Ella, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "Vaak projecteren we onze eigen onzekerheden op onze kinderen, en als je iets maar vaak genoeg zegt, ga je erin geloven."

"Iedereen is verschillend, dus er is altijd iemand mooier, slimmer of beter in voetbal, dat geldt ook voor kinderen. Dit kun je als ouder niet voorkomen. Je kunt de omstandigheden niet veranderen, maar wel je kind weerbaar maken tegen de omstandigheden."

"Leer je kind zichzelf te waarderen om iets waar zij goed in is."

In dit geval kan Ella dat doen door haar jongere dochter complimenten te geven over iets wat zij doet, zegt Bobeldijk. "Richt je dan op de inzet, niet het resultaat. Als zij bijvoorbeeld iets liefs doet, zeg je niet alleen dat dit lief van haar was, maar wijs je haar erop hoe blij ze een ander daarmee maakt. Leer je kind zichzelf te waarderen om iets waar zij goed in is. Onderzoek samen wat haar speciaal maakt."

"Leer haar om zichzelf los van anderen te zien en zich dus niet steeds te vergelijken met haar zus of een ander kind. Benoem ook dat je snapt dat het voor haar niet altijd leuk is om te moeten horen hoe knap haar zus is - zonder het meteen goed te praten door te zeggen dat zij ook mooi is, want dat komt dan toch niet aan. Zorg ervoor dat ze zich gehoord voelt."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinOpvoedingUiterlijke verzorgingKindZusModellenwereld