Handleiding

Nieuwe aanpak bij diabetes type 2: 'Helft patiënten kan zonder pillen'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPNieuwe aanpak bij diabetes type 2: 'Helft patiënten kan zonder pillen'
RTL

De standaard 'oplossing' voor mensen die de diagnose diabetes type 2 kregen, was tot voor kort: pillen slikken. Een nieuwe handleiding voor huisartsen brengt daar nu verandering in. "Minstens de helft van de diabetici kan van de medicijnen af."

De standaard richtlijn voor huisartsen schrijft al voor dat mensen met ouderdomssuiker eerst aan hun voedingspatroon en levensstijl moeten werken. Maar in de praktijk wordt bijna altijd begonnen met medicatie. Dat helpt om de symptomen van de ziekte onder controle te houden, maar tot veel ongemak en bijwerkingen leiden. 

Een week les

"Een handleiding om medicatie af te bouwen was er eigenlijk niet", zegt huisarts en voorzitter van de Vereniging Arts en Leefstijl Tamara de Weijer. "En in hun negen jaar durende opleiding hebben huisartsen misschien een week les gehad over voeding en leefstijl."

Dat terwijl het verminderen van medicatie bij patiënten met diabetes type 2 een miljardenbesparing op kan leveren. TNO becijferde in 2016 dat als 40 procent van deze patiënten geen medicijnen meer hoeft te gebruiken, dat de komende vijf jaar een besparing van 2,7 miljard euro op zou leveren. Winst op het gebied van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid is daarin niet eens meegenomen.

Wat is het verschil tussen diabetes type 1 en 2?

Bijscholingen

Reden voor De Weijer om in samenwerking met het Langerhans Instituut zo'n instructie op te stellen voor haar collega-huisartsen. Het eerste exemplaar wordt vandaag aangeboden aan Kamerleden Corine Ellemeet (GroenLinks) en Arno Rutte (VVD) tijdens een debat over de toekomst van de zorg. 

"Met de adviezen over voeding en leefstijl kan minstens de helft van de diabetici met type 2 van de medicatie af, misschien wel driekwart", zegt De Weijer. Aan de handleiding zijn bijscholingen gekoppeld, die worden ondersteund door zorgverzekeraar VGZ en vanaf begin november worden gegeven. Huisartsen en praktijkondersteuners kunnen zich daar nu al voor inschrijven.

Via huisartsen

"We hebben een proef gedaan In Uden: Keer Diabetes Om", zegt Dennis Verschuren van VGZ. "Mensen met diabetes type 2 gingen onder leiding van coaches en huisartsen met hun voeding en leefstijl aan de slag. Bijna een op de vier patiënten kon daarna zonder medicatie door het leven."

Dat programma kon alleen nooit 1,2 miljoen mensen bereiken, zegt Verschuren. "Daarom vinden wij het belangrijk dat zoiets via huisartsen gaat lopen. Daar melden mensen zich immers als eerste."

Diabetes in Nederland

  • Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes. In 9 op de 10 gevallen gaat het om diabetes type 2, ouderdomssuiker.
  • 1 op de 3 van de huidige volwassen Nederlanders krijgt diabetes type 2, berekenden onderzoekers van het Erasmus MC.
  • 10 tot 43 procent van de mensen met diabetes krijgt hart- en vaatziekten.
  • 1 op de 10 sterfgevallen aan hart- en vaatziekten komt door diabetes.
  • 1 op de 6 mensen met diabetes lijdt aan depressie. Dat is twee keer vaker dan bij de algemene bevolking.
Diabetespatiënt Han ontbijt met mayonaise, spek en eieren: 'Ik voel me weer een jonge vent'
Lees ook

Diabetespatiënt Han ontbijt met mayonaise, spek en eieren: 'Ik voel me weer een jonge vent'

Lees meer over
DiabetesHuisartsNederland