Gezondheid

Je lichaam sterker maken? Zo doe je dat

Door Paula Vaarkamp··Aangepast:
© iStockJe lichaam sterker maken? Zo doe je dat
RTL

Natuurlijk heb je er niet voor de volle honderd procent invloed op, maar alle beetjes helpen om je lichaam gezonder en fitter te maken. Bijvoorbeeld met behulp van slimme tools: "Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je weerstand een boost te geven."

Je lichaam sterker maken kan op verschillende manieren. Eentje daarvan is biohacking. Biohacking is een relatief nieuwe term voor mensen die biologie combineren met techniek om hun lichaam optimaal te laten presteren. Op internet vind je allerlei termen om biohacking mee te omschrijven, van 'DIY biologie' tot 'klooien met je lichaam'. Volgens biohacker Eduard de Wilde staat biohacking voor experimenteren op je eigen lichaam om je prestaties te verbeteren. Dat klinkt eng, maar de tools die hij inzet om je vitaliteit te verbeteren, zijn eigenlijk vrij logisch. Wij zetten een aantal van De Wildes meest effectieve hacks op een rijtje voor je. 

Stress en spanning door corona: 'We leveren in op mentale gezondheid'
Lees ook

Stress en spanning door corona: 'We leveren in op mentale gezondheid'

Volgens De Wilde is het onmogelijk om volledig bulletproof te worden met behulp van je lifestyle, maar kun je wel de kans op infecties verkleinen. “Daarnaast zorgen de juiste hacks ervoor dat je sneller herstelt van bijvoorbeeld het coronavirus en dat je de gevolgen ervan beperkt.”

Om je lichaam te kunnen begrijpen, is het cruciaal dat je je activiteiten gedurende de dag meet. Daar begint het mee, volgens De Wilde, want meten is weten! De Wilde: “Ik meet onder andere iedere nacht mijn slaapkwaliteit. Elke dag als ik wakker word, stel ik mezelf de vraag: wat is het effect van mijn activiteiten overdag op de kwaliteit van mijn slaap?” Naar aanleiding van zijn eigen bevindingen, heeft De Wilde een aantal tips en uitleg.

'In alcohol zitten giftige stoffen. Die moet je lichaam afbreken'

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om je immuunsysteem zo goed mogelijk te laten werken, is door goed te slapen. Zelfs al een klein beetje slaapgebrek heeft negatieve gevolgen voor je immuunsysteem. Eten, sporten, alcohol en koffiedrinken zijn daarbij de grootste boosdoeners. De Wilde raadt aan deze activiteiten te vermijden vlak voor het slapengaan. “Als je bijvoorbeeld eet net voor het slapengaan, is je lichaam de hele nacht bezig met het verwerken van het voedsel en krijgt het geen tijd om te herstellen. Dit gaat ten koste van het rendement van je slaap.”

Liever geen alcohol 

Daarnaast is je hartslag een goede indicator om te meten hoe je hebt geslapen. Neem als voorbeeld een avondje stappen: je drinkt een paar glazen alcohol, waarna je je bed induikt. Grote kans dat je sneller en vaker wakker wordt dan gewoonlijk. Hoe komt dat? “In alcohol zitten giftige stoffen. Je lichaam moet deze afbreken. Na een avondje après ski ligt mijn hartslag 20-30 procent hoger dan gemiddeld, waardoor ik mijn diepe slaap niet bereik en dus slechter slaap”, legt de biohacker uit. “En dat, terwijl je diepe slaap juist zo belangrijk is voor je herstel.”

Sporten is juist wel een goede manier om je vitaliteit te verbeteren. Naarmate je ouder wordt verlies je spierkracht, terwijl het van belang is om voldoende spiermassa te behouden. Overal wordt iets anders geschreven over de soorten training die je het allerbeste kunt doen. Volgens De Wilde is het juist de kracht om deze soorten training met elkaar te combineren. “Er zijn vier vormen van beweging die je in balans moet uitvoeren om optimaal te werken aan je vitaliteit."

De vier vormen van sporten die je met elkaar combineert voor optimaal resultaat: 

  • Krachttraining: om je spieren sterk te houden
  • Intervaltraining: deze geeft een enorme boost aan het menselijk groeihormoon, je hormoonbalans en je vetverbranding
  • Cardiotraining: goed voor hart- en vaatstelsel. Perfect om je hart en bloedvaten gezond te houden
  • Beweeg de hele dag zo veel mogelijk! Neem de trap, fiets naar de supermarkt, et cetera

Daarnaast is het belangrijk op je voeding te leggen. Zorg ervoor dat je de inname van koolhydraten zo veel mogelijk verlaagt en dat je snelle suikers schrapt uit je voeding. Door veel te snacken en dus veel snelle koolhydraten tot je te nemen, stijgt je bloedsuikerspiegel veel sneller dan gezond is. Door deze pieken loop je risico om insulineresistentie op te bouwen en daarnaast zorgt het voor de ‘lekkere trek’ die je juist zo graag wil vermijden.

Reinigen van je lichaam 

Volgens De Wilde kan het ook van grote waarde zijn om te vasten: “Dit is een interessante tool, waarbij wordt het zelfreinigend vermogen van je lichaam wordt gestimuleerd.” Er vindt, als je vast, ‘autofagie’ plaats: ook wel het opruimen en reinigen van je lichaam, waardoor het weer gezond wordt. “Hoe beter je je lichaam stimuleert zichzelf te reinigen, hoe langer je vitaal blijft leven.”

'Ga eens 30 seconden onder een koude douche staan. Je merkt daar al snel de effecten van'

‘What doesn’t kill you makes you stronger’ is een bij biohackers bekend fenomeen. Koudetherapie is daar een onderdeel van. Hoe het werkt: je stopt stress in je lichaam, je lichaam reageert daarop en komt er sterker uit. Dit helpt je vitaler en sterker worden, en verbetert je weerstand.

Koudetherapie verbetert je lymfesysteem, waardoor afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden. Ook triggert het witte bloedcellen om ongewenste indringers aan te vallen. Nog belangrijker: het stimuleert de aanmaak van ‘bruin vet’. Bruin vet helpt je om het ongezonde witte vet in je lichaam te verminderen. In je bruine vet zitten de mitochondriën, ook wel de energiefabrieken van je lichaam. Begin eens een tijdje met 30 seconden koud douchen na een warme douche, daarmee merk je al direct de eerste gezondheidsvoordelen.

Volgens De Wilde beschikt je lichaam over fascinerende processen die jou kunnen beschermen in tijden van schaarste of ongemakkelijke omstandigheden. “We hebben een waanzinnig aanpassingsvermogen. Met hacks als koudetherapie stimuleer je dat aanpassingsvermogen. Je wordt er gelukkiger van; energieker. Je vergroot je wilskracht, die - zeker in deze tijden - broodnodig is om ongezonde dingen te vermijden en de keuze te maken voor gezonde overwegingen.”

Voor alle hacks geldt wel: prikkel jezelf niet té veel. Je immuunsysteem een klein tikje geven zorgt ervoor dat je lichaam zich aanpast en dat het sterker wordt, maar ga hier niet te ver mee, want dat geeft het tegenovergestelde effect. Daag je lichaam uit, maar luister er vooral ook goed naar.  

Lees meer over
GezondheidCoronavirus