Vul je adres in

Staat jouw huis in de herrie? Check het hier

Door RTL Nieuws / Wouter van Dijke··Aangepast:
© RTL NieuwsStaat jouw huis in de herrie? Check het hier
RTL

Miljoenen huizen in Nederland staan op lawaaiige plekken. Dat blijkt uit een analyse van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws. Bekijk op onze interactieve kaart of dat op jouw adres ook het geval is.

Bij ruim een derde van alle huizen veroorzaken verkeer, treinen, vliegtuigen, windmolens of industrie meer dan 55 decibel aan geluid. RTL Nieuws maakte een kaart van alle woonadressen in Nederland, waarop je het gemiddelde geluidsniveau van jouw huis kunt opzoeken.

Zoom in op jouw woonplaats of zoek je adres op in het zoekvak linksboven.

Deze kaart is helaas niet meer beschikbaar

Schadelijk voor gezondheid

Omgevingslawaai is niet alleen vervelend, het is zelfs schadelijk voor de gezondheid. Daarom komt de Wereldgezondheidsorganisatie vandaag met nieuwe, strengere normen.

Wegverkeer is volgens de WHO schadelijk bij 53 decibel, treinverkeer bij 54 decibel. Voor vliegtuigen en windmolens ligt de grens nog lager, op 45 decibel.

Dit is waarom geluidsoverlast dodelijk kan zijn
Lees ook

Dit is waarom geluidsoverlast dodelijk kan zijn

Verantwoording

RTL Nieuws heeft deze analyse gedaan op basis van gegevens over de cumulatieve geluidsbelasting, berekend door het RIVM. Het RIVM geeft een waarde voor elke plek in Nederland, in vlakken van tien vierkante meter. Daarvoor is geluid van verschillende bronnen meegenomen: wegverkeer, spoorwegen, industrie, windmolens en luchtvaart. Deze gegevens zijn een indicatie van de geluidsbelasting en geen meting. Hele lokale geluidsbronnen als een terras of de blaffende hond van de buren zijn dan ook niet meegenomen.

Vervolgens hebben we alle woonadressen in Nederland opgehaald uit de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). Met een computerprogramma is elk adres opgezocht op de kaart van het RIVM, om zo het bijbehorende geluidsniveau te bepalen.

Het aantal decibel in de kaart is steeds de Lden. Dat staat voor ‘day-evening-night’ en is een maat voor het gemiddelde geluidsniveau over de hele dag. Geluid in de avond en nacht telt daarbij zwaarder mee, omdat dat meer effect heeft op de gezondheid. Ook de normen van de WHO gaan uit van Lden.

Deze kaart is geïnspireerd op werk van de Duitse krant Berliner Morgenpost.